Din cuprinsul articolului
Stațiunile populare de vacanță ar putea expune oamenii riscului unei infecții bacteriene grave care poate duce la pneumonie care pune viața în pericol, au dezvăluit o serie de noi studii.
Oamenii de știință au descoperit că până la două treimi dintre hotelurile din destinații precum Grecia, Insulele Canare și Maroc riscă să răspândească infecția – numită legionella sau boala legionarilor – care se ascunde în apa stagnantă, potrivit DailyMail.
Potrivit microbiologilor insectele s-au acumulat în timp ce spațiile au fost închise în timpul lockdown-ului covid.
Avertismentul a venit în urma decesului pacientei Lynn Stigwood, în vârstă de 70 de ani, din Buckinghamshire, după ce a contractat infecția în timp ce se afla în vacanță în Republica Dominicană.
Femeia s-a îmbolnăvit la scurt timp după ce a făcut duș în camera de hotel, manifestând simptome violente de vărsături și diaree, făcând ulterior pneomonie. Din nefericire, medicii nu au reușit să îi salveze viața.
Potrivit medicilor legiști, cauza decesului a fost legată de bacteria legionella. Soțul ei a primit ulterior o scrisoare de la compania de turism unde comandaseră vacanța în care se vorbea despre apa contaminată din hotelul unde fuseseră cazați. Cazul lor nu era singular, mai mulți turiști cazați acolo făcând această boală. Cazul lor nu este singular, mai mulți turiști îmbolnăvindu-se cu această bacterie.
Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella, se arată într-un document al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor.
Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă.
În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.
Există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:
• dușuri și robinete,
• unități spa/căzi cu bule de aer,
• turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat,
• fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior,
• vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină,
• sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.
Specialiștii spun că în cazul în care ajungem într-o cameră de hotel unde apa nu a mai fost folosită de câteva zile, este bine să deschidem robinetele și să le lăsăm să curgă 5-10 minute. Apoi, cu gura și nasul acoperite, eventual ținându-ne respirația, mergem și închidem robinetele. Ieșim imediat și așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a folosi baia. Dacă baia are fereastră aceasta trebuie deschisă, iar dacă are extractor, acesta trebuie pornit.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…