Din cuprinsul articolului
Peștele
Peștele și fructele de mare au multe beneficii pentru sănătate, inclusiv acizi grași omega-3 antiinflamatori și proteine curate. Cu toate acestea, unii pești pot conține niveluri ridicate de metale grele toxice. Acest lucru poate fi deosebit de riscant pentru gravide și mamele care alăptează, deoarece acestea pot transmite metalele grele copiilor lor.
Cu toate acestea, mercurul nu este periculos în toți peștii. Peștii mai mari, inclusiv rechinul, peștele-spadă, halibutul, bibanul de mare, tonul, conțin de obicei cantități mai mari de metale grele toxice. Peștii mai mici, inclusiv sardinele, macroul și anșoa, au de obicei un conținut mai scăzut de metale grele și sunt mai siguri pentru sănătatea dumneavoastră.
Ce să mâncați în schimb: Dacă mâncați pește, alegeți pește și fructe de mare cu un conținut scăzut de mercur, inclusiv somon, păstrăv, tilapia, sardine, macrou, hamsii, cod, limbă de mare, creveți, stridii și alte crustacee. Pentru opțiunile de proteine care nu provin din alimente de mare, alegeți carnea de vită hrănită cu iarbă, păsările crescute în pășuni, vânatul sălbatic (cu excepția cazului în care este vânat cu alice de plumb), ouăle crescute în pășuni, nucile și semințele.
Orezul
Orezul este un aliment de bază incredibil de comun și ieftin. Din păcate, orezul are o capacitate excelentă de a absorbi arsenicul din solul tratat cu pesticide, din apa de irigare sau din apa de gătit. Astfel, consumul de orez poate crește riscul de otrăvire cu metale grele. Au existat rapoarte cu privire la riscul reprezentat de alimentele pentru copii cu conținut ridicat de metale grele, de obicei din orez.
Ce să mâncați în loc: Amarantul, hrișca, polenta, mei și orezul de conopidă pot fi, de asemenea, opțiuni excelente în loc de orez. Bulgurul, orzul și faro sunt, de asemenea, mai sărace în arsenic. Cu toate acestea, ele conțin gluten, care poate provoca sensibilitate, inflamație și simptome cronice.
Unele legume
Unele frunze verzi și legume pot fi, de asemenea, bogate în metale grele toxice. Am discutat mai devreme că anumite alimente vegetale absorb metalele grele mai ușor decât altele. Salata și ceapa tind să absoarbă plumbul mai ușor. Morcovii și spanacul pot absorbi cadmiul mai ușor. Cartofii dulci și legumele rădăcinoase sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de contaminare cu metale grele. Multe mărci de ierburi și condimente uscate pot fi, de asemenea, bogate în metale grele.
Ce să mănânci în schimb: Alege legume și verdețuri cu un conținut mai scăzut de metale grele. Amestecă-ți dieta. Cu excepția cazului în care sunteți sensibil, puteți mânca în continuare spanac, morcovi sau alte alimente cu risc ridicat, dar nu le mâncați în fiecare zi. Amestecați-le și mâncați curcubeul în schimb.
Ciocolata, ceaiul și cafeaua
Din păcate, ciocolata, ceaiul și cafeaua pot fi pe lista alimentelor bogate în metale grele. Conform unui raport, aceștia au găsit anumite niveluri de metale grele în toate cele 28 de tipuri diferite de tablete de ciocolată pe care le-au testat. Unele mărci au niveluri mai scăzute de metale grele decât altele. Același lucru este valabil și pentru cafea și ceai, acestea pot fi, de asemenea, contaminate cu metale grele.
Ce să mâncați în schimb. Nu ar trebui să facă parte din dieta ta. Puteți consulta această publicație Consumer Reports pentru a vedea care opțiuni sunt mai sărace în metale grele. Alege-le pe acelea în locul opțiunilor cu risc mai mare. Beți cafea cu moderație. Alegeți ceaiul din plante în locul ceaiului negru sau verde.
Berea și vinul
Consumul de bere și vin poate crește, de asemenea, riscul de expunere la metale grele din cauza materialelor de filtrare și a producției. Conform unui studiu Dartmouth, persoanele care beau 2,5 beri pe zi au niveluri de arsenic cu 30% mai ridicate, iar cele care beau 5-6 pahare de vin pe săptămână au niveluri de arsenic cu 20% mai ridicate decât cele care nu consumă.
Ce să beți în schimb: Reducerea consumului de bere și vin vă poate reduce riscul de expunere la metale grele. Evitarea totală a consumului de alcool este, desigur, cea mai bună opțiune. Consumul de băuturi spirtoase (doar cu moderație) împreună cu bere sau vin poate fi mai sigur în ceea ce privește metalele grele.