Sari la conținut

Mare atenție! Alimente care conțin cantități uriaşe de metale grele

Sursă foto: Getty Images

Poate știți că trebuie să fiți atenți la contaminarea cu metale grele din apa de la robinet, vopsea sau plombe dentare. Dar știați că metalele grele se pot ascunde în mâncarea dumneavoastră? Poate fi surprinzător, dar este adevărat. Metalele grele pot ajunge în alimente din sol, apă, pesticide, procesare și ambalare.

Ce sunt metalele grele

Metalele grele, sau metalele toxice, sunt materiale naturale care nu aduc niciun beneficiu organismului uman. Dimpotrivă, acestea pot avea efecte adverse asupra mediului și organismelor vii, inclusiv asupra corpului dumneavoastră. Acestea pot interfera cu procesele biologice normale. Se pot lega de proteinele din organism care, în mod normal, ar fi activate de minerale benefice, cum ar fi magneziul sau zincul. Ele pot crește stresul oxidativ și inflamația și pot duce la simptome cronice.

Problema metalelor grele din alimente

Găsirea metalelor în alimente nu este o noutate. La urma urmei, acestea sunt elemente naturale care pot fi transformate în alimente pe bază de plante din sol, particule de praf, irigații și alte procese. Cu toate acestea, unele oligoelemente, inclusiv oligoelementele metalice, pot fi benefice pentru organismul uman. Metalele toxice, pe de altă parte, vă pot face rău. Din păcate, metalele toxice care ajung în alimentele noastre sunt din ce în ce mai multe și pot reprezenta o problemă gravă de sănătate.

Metale grele comune în alimente

Înainte de a vorbi despre alimente specifice bogate în metale grele, vreau să vorbesc despre metale grele toxice specifice din alimente:

Arsenic (As): Arsenicul este frecvent adăugat în sol, apă și sedimente prin diverse practici industriale și agricole. Arsenul poate fi găsit atât în formă anorganică, cât și organică, formele anorganice reprezentând o preocupare mai mare pentru sănătatea publică.Arsenul anorganic este un agent cancerigen și alergen cunoscut, care poate provoca înroșirea, umflarea, decolorarea, leziunile și negii pielii.Acesta poate crește riscul de inflamație, leziuni mitocondriale, neuropatie, diabet, naștere prematură, mortalitate fetală, probleme de memorie, cancer de vezică urinară, ficat, rinichi sau alte tipuri de cancer.În alimente, arsenicul se poate ascunde în sucul de mere, alte sucuri de fructe, apa potabilă, alimentele din orez pentru sugari, alte produse din orez și alge marine.

Cadmiu (Cd): Cadmiul poate ajunge în solul, apa și aerul nostru prin minerit, arderea cărbunelui și tratarea deșeurilor menajere. De asemenea, plantele îl pot absorbi din mediul înconjurător. Se găsește în tutun și alimente contaminate, inclusiv apă îmbuteliată, legume cu frunze verzi, leguminoase și cereale. Poate provoca diaree, vărsături și alte probleme digestive și pulmonare atunci când este inhalat. Poate crește riscul de metabolism deficitar al calciului, de calculi renali, de leziuni renale și de osteoporoză.

Plumb (Pb): plumbul poate fi găsit în solul și apa contaminate. Poate fi găsit în conducte de apă vechi, vopsele industriale, ceramică și tencuieli. Expunerea la plumb poate crește numărul nașterilor premature, al leziunilor cerebrale la copiii în curs de dezvoltare și al problemelor sistemului nervos. Este, de asemenea, o substanță cancerigenă cunoscută. Expunerea la plumb crește riscul de probleme digestive, oboseală, dureri de cap, ceață cerebrală, tulburări de dispoziție și dezvoltare fetală deficitară.

Mercur (Hg): Mercurul este unul dintre cele mai periculoase metale grele toxice. Plombele dentare din amalgam sunt o cauză frecventă a expunerii la mercur. Printre alimente, unele fructe de mare (de exemplu, rechinul, tonul, peștele spadă) reprezintă un factor de risc comun pentru expunerea la mercur. Mercurul poate crește stresul oxidativ, inflamația, durerile de cap, slăbiciunea, oboseala, leziunile cerebrale, neurodegenerarea, leziunile hepatice, leziunile renale, problemele cardiovasculare și cancerul.

Alimente de evitat și ce să alegi în schimb

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel