Din cuprinsul articolului
Marcel Ciolacu și-a început duminică vizita oficială în Statele Unite, începând cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. Începând de astăzi, programul său se aglomerează, incluzând întâlniri cu mai mulți oficiali americani de rang înalt.
Guvernul a transmis că premierul Marcel Ciolacu va discuta cu partenerii americani despre promovarea proiectelor economice comune, stimularea investițiilor din SUA în România și consolidarea sprijinului politic și securitar. Vizita a debutat cu discuții și întâlniri cu oficiali americani de rang înalt.
Marcel Ciolacu va avea întrevederi cu Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, și cu Antony Blinken, ministrul de externe al SUA. În agenda discuțiilor se află și întâlnirea cu Jennifer Granholm, secretarul pentru Energie al Statelor Unite, pentru a explora noi contracte referitoare la centralele modulare nucleare. România a semnat deja un prim contract în acest sens.
Următoarea zi va include discuții cu congresmeni și șefi de comisii parlamentare la Capitoliu, în special reprezentanții comisiilor de apărare și politică externă din Congresul american.
Premierul va purta discuții și cu reprezentanții Google și Lockheed Martin, acesta din urmă fiind furnizorul avioanelor F-16 către România. Marcel Ciolacu caută posibilitatea unui contract de mentenanță offset la Aerostar Bacău, pentru a genera investiții suplimentare pe teritoriul României.
Vizita oficială se va încheia miercuri la New York, unde premierul va avea întrevederi la Sediul Națiunilor Unite, discutând cu Antonio Guterres – secretarul general al Națiunilor Unite, și cu Dennis Frances – președintele Adunării Generale a ONU.
„Promovarea proiectelor economice comune, creșterea investițiilor americane în România și consolidarea sprijinului politic și securitar din partea partenerilor noștri strategici sunt obiectivele vizitei în Statele Unite ale Americii”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, conform comunicatului Executivului.
Marcel Ciolacu este însoțit în această vizită de o delegație guvernamentală ce include pe Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.
Ciolacu, încrezător că românii vor putea călători fără vize în SUA
Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că, din anul 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de vize. Această declarație a fost făcută în urma primei zile a vizitei sale la Washington, însă au apărut tensiuni între premier și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, manifestate în fața comunității de afaceri, potrivit euronews.ro.
Ambasadorul Andrei Muraru a exprimat nemulțumirea că nu a fost invitat la întâlnirile politice ale premierului:
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: „Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulțumesc echipei mele de la ambasada României de la Washington pentru facilitarea întâlnirilor din zilele următoare, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei la întâlnirile ulterioare.”
Premierul Marcel Ciolacu a răspuns, sugerând că ambasadorul este mai tânăr și că răbdarea este o calitate esențială în politică și diplomație. În ciuda acestor tensiuni, Ciolacu a exprimat optimism cu privire la renunțarea la vizele pentru români:
Marcel Ciolacu, premier: „Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al tuturor românilor, renunțarea la vize, va deveni realitate începând cu 2025.”
Ambasadorul Muraru a susținut și el această perspectivă, subliniind că rezultatele vor fi cunoscute la sfârșitul anului fiscal american și că există optimism în acest sens.
Vizita lui Marcel Ciolacu în SUA a debutat cu o întâlnire cu comunitatea de afaceri, în cadrul căreia s-au adus critici legate de promisiunile făcute în trecut și neîndeplinirea unor proiecte majore.
Marcel Ciolacu, premier: „De fiecare dată când politicienii români vin, ambasadorul promite multe, dar puține se materializează. Accentul vizitei noastre va fi pe aspectul economic, în contextul unei securități excepționale. România sprijină frontiera din Ucraina alături de partenerul său strategic, SUA.”
Deși schimburile economice dintre cele două țări au atins un record în acest an, oficialii susțin că există potențial de creștere.
Marcel Ciolacu, premier: „După un record de 5 miliarde de dolari, ne dorim ca SUA să devină cel mai important investitor direct în România.”
Vizita premierului Ciolacu în SUA se va încheia miercuri, incluzând întâlniri cu secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin. Aceasta este prima vizită oficială a unui premier român în Statele Unite, după cea efectuată de Dacian Cioloș în 2016.