Din cuprinsul articolului
Marcel Ciolacu a lansat o ironie lipsită de inspirație în cadrul unei conferințe de presă la Timișoara, afirmând că se simte ofensat că i se spune „moldovean”, deoarece este din Buzău. Gafa premierului a atras imediat privirile și a fost luată în derâdere de către colegii săi Alfred Simonis (TM) și Marian Neacșu (IL).
„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți! Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu dl Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a fost gluma încercată de Marcel Ciolacu ca răspuns la întrebarea pusă de un jurnalist.
Afirmația premierului Marcel Ciolacu, rostită în „spirit de glumă” joi, 25 aprilie 2024, la Timișoara, a fost făcută ca un răspuns la o întrebare din partea presei privind regionalizarea, un proiect vechi, promovat de-a lungul vremii de diverse guverne.
Marcel Ciolacu: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“
Gafa făcută de Ciolacu a stârnit numaidecât reacții și din partea colegilor săi de partid Alfred Simonis (TM) și Marian Neacșu (IL) – secretar general al Guvernului. Aflându-se în spatele premierului, ambii s-au uitat unul la altul, stupefiați, cu privirea în gol, apoi și-au mușcat buzele.
Marcel Ciolacu s-a raportat, în mod ironic, la o perpetuă confuzie care situează buzoienii în regiunea Moldovei. Specialiștii atribuie ideea că locuitorii Buzăului sunt moldoveni datorită faptului că sunt foarte apropiați de regiunea istorică din nord-estul țării.
După părerea unui sociolog avizat, populația din Buzău diferă puțin de locuitorii din județul vecin din sudul Moldovei, Vrancei. În opinia sa, de vreme ce Buzăul este la granița cu Moldova, au apărut de-a lungul vremii mici influențe.
„Că Buzăul este în Muntenia este clar, pentru că se ştie unde este Milcovul. Şi Râmnicu Sărat, chiar dacă este la graniţă, este tot în Muntenia. Buzoienii fac parte din zona Munteniei pure, fără niciun fel de dialect. Moldovenii, sigur, au dialectul lor, dar în afară de accent, de lucruri mărunte, nu sunt alte deosebiri nici din punct de vedere politic, cultural şi nici social”, a explicat sociologul Traian Răican, potrivit Adevărul.