Mangan: Care sunt beneficiile acestui supliment pentru sănătate și în ce alimente îl găsești
Din cuprinsul articolului
Mangan: Care sunt beneficiile acestui supliment pentru sănătate. În ce alimente îl găsești
Manganul este unul dintre oligoelement necesar pentru multe procese corporale, cum ar fi funcționarea sistemului nervos și menținerea unei imunități sănătoase.
Organismul stochează o cantitate mică de mangan în organe și oase, însă trebuie să obțineți cantități adecvate din alimentație. Cum poți face acest lucru pentru sănătatea corpului? Simplu. Din alimente, dar acesta este inclus și în multe multivitamine și alte suplimente. Acesta se prezintă uneori sub diverse forme, cum ar fi sulfatul sau aspartatul de mangan.
Potrivit oamenilor de știință, o formă de suplimentare de mangan este mai bună decât alta, însă sunt de acord că obținerea unei cantități suficiente de mangan prin alimentație este vitală pentru o stare de sănătate bună.
Rolul manganului
Este de a activa anumite enzime pentru a-și desfășura procesele normale. Deficiențele sunt foarte rare și nu sunt bine înțelese.
Cu toate acestea, ele pot provoca oase slabe la copii și erupții cutanate sau modificări ale dispoziției la adulți. În medie, femeile adulte ar trebui să primească 1,8 mg, iar bărbații 2,3 mg pe zi.
Unele procese care se bazează pe mangan sunt:
Dezvoltarea oaselor. Organismul – pe lângă alte vitamine și minerale – are nevoie de mangan pentru oase și cartilaje sănătoase. Sunt necesare mai multe cercetări la om, însă studiile arată că manganul crește densitatea osoasă și îmbunătățește formarea oaselor la animale.
Vindecarea rănilor. Manganul este responsabil pentru activarea prolidazei, o enzimă care produce celulele pielii. Unele studii arată că manganul poate îmbunătăți vindecarea rănilor în combinație cu alte minerale, cum ar fi zincul și calciul.
Funcția sistemului imunitar. Manganul stimulează o activitate antioxidantă puternică în celule, care ne protejează de daunele cauzate de îmbătrânire și de activitățile legate de stilul de viață. De asemenea, poate reduce inflamația.
Combinate, aceste efecte ar putea reduce riscul de boli cronice, legate de deteriorarea celulară și de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi osteoporoza.
9 alimente cu mangan
Multe alimente conțin mangan și, deoarece avem nevoie doar de cantități mici, este ușor să obținem suficient din alimentație.
Aceste 8 alimente sunt alegeri sănătoase pentru a vă satisface nevoile zilnice:
Midiile. Multe tipuri de crustacee au niveluri ridicate de mangan. Cu 5,8 mg la o porție de 85 g de midii, aceasta asigură mai mult de 250% din necesarul zilnic.
Orez brun. În comparație cu orezul alb, orezul brun este mult mai bogat în substanțe nutritive, cum ar fi fibrele, potasiul și unele vitamine B. De asemenea, conține mai mult mangan. O cană de orez brun fiert are 2,2 mg de mangan, în timp ce orezul alb are doar 0,6 mg.
Ananas. O jumătate de cană de bucăți de ananas crud are 0,8 mg de mangan. Multe alte fructe pot fi, de asemenea, adăugate la totalul zilnic, cum ar fi afinele (0,3 mg per jumătate de cană) și merele (0,1 mg per fruct).
Pâine integrală. O felie conține 0,7 mg de mangan. Astfel, feliile dintr-un sandviș/prăjitură au aproximativ 67% din cantitatea de care aveți nevoie pentru o zi. În plus, consumul unei cantități suficiente de cereale integrale în dieta dumneavoastră poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Cartofi. Un cartof mediu copt are 0,3 grame de mangan. Dar asigurați-vă că îl consumați cu tot cu coajă, pentru că acesta conține și multe fibre, fier și vitaminele C și B6, potrivit Pro News.
Alune. Acestea au 1,7 mg la o porție de 30 g (aproximativ 21 de alune), astfel încât acoperă 76% din necesarul zilnic. Alunele sunt, de asemenea, bogate în minerale, cu 1,1 mg de mangan pe porție. Untul de arahide conține 0,5 mg la 30 de grame.
Năut. O jumătate de cană de năut are 0,9 mg de mangan, ceea ce reprezintă aproape 40% din necesarul zilnic de mangan. De asemenea, puteți obține mangan din alte leguminoase: O jumătate de cană de linte are 0,5 mg, în timp ce fasolea oferă 0,3 mg în aceeași porție.
Spanac. Spanacul fiert este o sursă concentrată de mulți nutrienți, inclusiv cantități mari de vitamina A și fibre. O jumătate de cană de spanac conține 0,8 mg de mangan, sau 35% din necesarul zilnic. Dacă vă preferați legumele crude, varza kale este o alternativă bună, cu 0,2 mg pe cană.
Ceai negru. Dacă vă începeți ziua cu o ceașcă de ceai negru, ați atins deja 22% din necesarul total de mangan. Cu 0,5 mg, acesta bate cafeaua cu filtru, care are 0,1 miligrame pe ceașcă.