Peste 100 000 de oameni mor anual, în lume, din cauza sufocării cu alimente sau cu alte obiecte ajunse în trahee. Manevra Heimlich, introdusă în 1974, a salvat mii de victime de la asfixiere. Vă prezentăm mai jos cum trebuie executată corect această manevră şi ce alte metode puteţi aplica în cazul altor accidente frecvente.
Salvatorul se va plasa în spatele persoanei care se sufocă şi îşi va fixa unul dintre picioare între membrele inferioare ale victimei, apoi va aplica un pumn pe abdomenul victimei, central, deasupra ombilicului, sub stern. Salavatorul va apuca pumnul strâns cu cealaltă mână şi va împinge abdomenul, lăsându-se spre spate şi trăgând concomitent rapid în sus, cu forţă, încât tălpile celuilalt să se ridice puţin de la sol. Compresia puternică asupra diafragmei va determina plămânii să expulzeze aerul rămas, obstacolul fiind împins spre exterior. Dacă obiectul nu a ieşit din prima, se repetă procedura până la reuşită sau până când victima leşină.
O persoană îşi poate aplica şi singură manevra Heimlich sau se poate apleca peste spătarul unui scaun, presând ritmic, puternic şi brusc diafragmul, până când corpul străin iese.
Dacă asfixia a dus la pierderea cunoştinţei, se aşează persoana pe sol şi până la sosirea ambulanţei se face resuscitare cardiopulmonară, incluzând compresiunile la nivelul pieptului. De fiecare dată când căile respiratorii sunt deschise, se verifică dacă obiectul străin a ajuns în gură sau în gât, eventualitate în care se extrage.
Dacă victima este un sugar se aşează pruncul cu faţa în jos pe antebraţ susţinându-i capul cu palma de la aceeaşi mână, astfel încât să fie mai jos decât pieptul. Gura bebeluşului trebuie să fie liberă, plasată între degete, iar gâtul nerăsucit.
Se aplică pe spatele bebeluşului, între omoplaţi, patru-cinci lovituri ferme cu palma deschisă. Dacă obiectul nu a ieşit, se întoarce copilul cu faţa în sus, menţinându-i în pemanenţă capul, poziţionându-se pe pulpele strânse ale salvatorului. Se aplică inelarul şi mijlociul imediat sub stern şi se apasă de cinci ori acţionând scurt de jos în sus. Dacă obiectul străin poate fi observat în gură trebuie extras delicat, cu degetele. Dacă în ciuda acestor manevre, obiectul nu a ieşit trebuie chemată ambulanţa şi continuată resuscitarea.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…