Sari la conținut

Manevra Heimlich, cum se face și când e necesară

Din cuprinsul articolului

La jumătatea lunii aprilie, la Iași, o fetiță de doar 8 ani a murit după ce a aspirat o radieră. Această manevră simplă i-ar fi putut salva viața

Dana Lascu

Nu e singura viață irosită, trage un semnal de alarmă conf.univ. dr Tudor Ciuhodaru (foto). El este autorul unui proiect de lege „privind predarea obigatorie a Noțiunilor de primajutor” în şcolile din România, depus la Parlament.„Românii mor fară a li se aplica la timp manevra salvatoare. Lipsa educației pentru sănătate poate fi mortală”, spune medicul primar medicină de urgență, care este și deputat. Pentru Doctorul zilei, specialistul a detaliat procedura. Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucție a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.

Ce trebuie să faceți:

1 Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă, manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni);

● aspirație confirmată de martori, anturaj;

● nu mai poate vorbi, tuşi şi respira;

● pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştiența.

2 Rămâneți calm, dar strigați după ajutor. Ajutorul sună la 112, nu dumneavoastră!

3 Ridicați pacientul şi plasați-vă în spatele acestuia.

4 Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneți cealaltă mână.

5 Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior, de jos în sus şi din față în spate, ca şi cum ați ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

6 Repetați compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştiența.

7 Dacă victima îşi pierde conştiența poziționați-o pe spate pe un plan dur și începeți resuscitarea. Efectuați aceeaşi manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8 Solicitarea ajutorului medical specializat (Atenție! Să fie medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel