Din cuprinsul articolului
Celebra nutriţionistă Mihaela Bilic dezvăluie atrage atenția asupra mâncatului compulsiv. Acesta apare din nevoia de confort emoțional, nu din foame, și este declanșat de factori precum stresul și anxietatea.
Pentru a-l preveni, specialista recomandă evitarea dietelor restrictive, reducerea porțiilor și consum moderat din toate alimentele.
„Tuturor ni s-a întâmplat să înfulecăm pe nerăsuflate un pachet de chipsuri sau o tabletă de ciocolată- nu de foame, ci pentru efectul de calmare! Mâncatul impulsiv este o nevoie necontrolată de a consuma urgent un aliment care ne place, ca să obținem o stare de bine imediată.
Și de ce ar fi o problemă? Pe lângă numărul mare de calorii pe care le înghițim, cel mai mult ne sperie senzația de pierdere de control, faptul că nu ne putem opri, parcă am fi posedați de mâncare! Compulsiile alimentare pot avea multe cauze: stres, anxietate, oboseală, disconfort, emoții dificile, stimă de sine scăzută, depresie, lipsă de somn.
De ce nu este bine să ne abținem de la mâncare
Mihaela Bilic recomandă evitarea abținerii prelungite de la mâncare deoarece duce la pierderea controlului. Este mai bine să consumăm o gustare decât să mâncăm excesiv seara, să nu păstrăm alimente tentante la îndemână și să alegem variante mai sănătoase, precum iaurt, ouă fierte sau ciocolată neagră.
„Nici abținerea de la mâncat pe o perioadă lungă nu e constructivă. Ca să ne fie cu adevărat foame ar trebui să treacă 3-4 ore de la masă; însă dacă au trecut prea multe ore, e greu de crezut că ne putem controla. Mai bine o supă sau un covrig la gustare, decât tot frigiderul la masa de seară.

Atenţie la ronţăieli!
Și dacă tot vorbim de organizare, întotdeauna veți mânca ce aveți la îndemână. Cea mai sigură metodă să evitați chipsurile și ciocolata este să nu le cumpărați! Nu țineți produse ispititoare în sertarul de la birou, pe noptieră sau în mașină. Dacă tot mâncăm compulsiv, măcar să nu fie bogat în calorii.
Pericolul mâncatului pe ascuns
Medicul nutriționist avertizează că mâncatul pe ascuns agravează compulsiile alimentare și emoțiile negative. Este bine să nu mâncăm singuri și să înțelegem că problema este emoțională.
Episoadele de bulimie nu au loc cu martori, deci folosiți-vă de prezența celor din jur ca să vă păzească de voi. Nu contează dacă este familia, colegii de la birou, străinii dintr-o cantină sau dintr-un parc, important este să fie lume în jur când mâncați.
Nu neglijați nici partea psihologică- ne folosim de mâncare, dar problema nu este nutrițională, ci emoțională. Acoperim cu mâncare sentimente și senzații pe care nu le cunoaștem sau care ne sperie. Emoțiile se trăiesc și se confruntă. Trebuie să vă acceptați și să vă înțelegeți, compulsiile alimentare vor dispărea când vă împăcați cu propria ființă. Și încetați să o pedepsiți cu o nouă cură de slăbire!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.