Sari la conținut

Mâncați cât mai rar produse de post din magazine. Iată alternativele sănătoase

Deşi, în timpul postului, rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de produse prelucrate denumite ”de post’’, tot reţetele tradiţionale, pregătite în casă sunt cele mai sănătoase.
Deşi, în timpul postului, rafturile magazinelor sunt pline de tot felul de produse prelucrate denumite ”de post’’, tot reţetele tradiţionale, pregătite în casă sunt cele mai sănătoase.

”Pateul și cașcavalul de post conțin foarte multe E-uri și grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare și plus de asta, au în compoziția lor albumină sau coloranți de origine animală”, explică prof. Dr. Mencinicopschi.

Medicii dau câteva variante clare de alimente ce pot fi consumate în zilele de post, care menţin organismul echilibrat şi îl feresc de probleme de sănătate.

Exemple de meniuri pentru cele trei mese ale zilei

Chiar dacă ţineţi post, nu trebuie să renunţaţi la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitaţi să consumaţi câte o felie de pâine la fiecare masă. Ea creşte nivelul glicemiei, ceea ce vă face să vă simţiţi mai sătui şi mai energici.

Diferenţa dintre diversele tipuri de pâine se resimte la nivelul cantităţii de fibre, cea integrală fiind mai bogată la acest capitol.

Spre exemplu, la micul dejun puteţi mânca pâine prăjită cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete, ceea ce vă poate oferi suficientă energie până la prânz.
Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Puteţi apela şi la ciorbele de legume sau de fasole.

Fasolea boabe, lintea, mazărea, cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan oferă aportul necesar de calciu.

Pentru cină, o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi două felii de pâine prăjită.

Consumaţi peşte când este voie

Postul Craciunului este mai ușor decât cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește, așa că trebuie să profitați de zilele în care aveți voie să mâncați pește. „Ajută la diversificarea dietei cu proteine şi grăsimi de origine animală de bună calitate. Este foarte important, însă, cum îl preparăm, este indicat să îl gătim la cuptor sau pe grătar şi să evităm să-l prăjim”, este sfatul expertului în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Nu uitați nici să vă hidratați correct. Beţi ceaiuri şi în special ceai verde pentru că este bogat în antioxidanţi şi întăreşte sistemul imunitar.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel