Din cuprinsul articolului
Mâncarea viitorului. După antricotul de vită cultivat în laborator, o companie israeliană propune completarea meniului cu fructe de mare sau file de somon obținut pe bază de vegetale.
O companie start up israeliană încearcă să ofere alternative celor care se abțin de la produsele de origine animală
În timp ce multe companii oferă deja alternative la carnea roșie reală, o companie start up israeliană încearcă să ofere alternative celor care se abțin de la produsele de origine animală, propunând toate tipurile de fructe de mare sau pește.
Compania Plantish a dezvoltat înlocuitori cu același aspect, textură, gust și valoare nutritivă, cum au produsele din pește adevărate. Somonul este cel mai vânat pește din lume, spune Ofek Ron, fondatorul companiei Plantish, pasionat de meniuri vegetariene.
Primul produs al companiei este un excelent file de somon pe bază de plante, proteine din soia, Omega-3, Omega-6. Pentru a asambla compoziția necesară configurației pentru pește s-a apelat la folosirea tehnologiei imprimantei 3 D care reconstruiește cu precizie structura peștelui.
„Folosirea proteinelor vegetale potrivite pentru a obține firele fibroase menite să reproducă textura complexă a mușchilor animalelor este cheia pentru a reuși să capteze experiența consumului de somon și, făcând acest lucru la scară, îl va face un substitut potrivit pentru serviciile alimentare, restaurante și retail”, a dezvăluit compania într-un comunicat.
Alte companii utilizează celule animale pentru produse cultivate în laborator, dar Plantish se bazează complet pe vegetale.
„Viziunea noastră este să fim cel mai important brand de fructe de mare din lume”, a spus cofondatorul și CEO Ofek Ron într-o declarație a companiei, „totul fără a răni niciun pește”.
Studiile arată că unul dintre multele lucruri pe care ne-a obligat să le învățăm COVID-19 este reducerea dependenței de marile lanțuri de aprovizionare. În special în industria cărnii, pandemia a dus la întreruperi ale aprovizionării, fluctuații ale cererii sau închiderea de fabrici. Toate acestea au contribuit la creșterea prețurilor la nivel mondial.
Conceptul de mâncare bună tradițională se modifică
Alternativele pe bază de vegetale, cu noua tehnologie nepoluantă, se vor impune treptat. Pentru a asigura creșterea populației într-un un mod durabil, start up-urile inovatoare israeliene dezvoltă soluții alternative.
Soluțiile vechi, precum tofu, seitan și burgeri vegetali, există de ani de zile. Au fost popularizate pentru prima dată în Statele Unite în anii ’60. Marea majoritate a consumatorilor acestor produse sunt vegetarieni.
Noile produse cu imitație de carne vizează atât consumatorii carnivori, cât și consumatorii vegetarieni. Se încearcă crearea de produse asemănătoare cu textură, suculenţă și aromă, transformând industria alimentară tradițională.
Future meets Technology produce acum un piept de pui cu 7,5 dolari. Încă este scump, în comparație cu produsele tradiționale din carne de pasăre, dar mai aproape ca niciodată de o soluție viabilă pentru consumul pe scară largă.