Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Virgiliu Stroescu demontează încă un mit alimentar despre mâncarea preferată a românilor care creşte periculos de mult colesterolul, cea mai mare otravă a organismului uman.
Celebrul medic a atras atenția că acest preparat extrem de iubit de români care are un gust absolut delicios este foarte periculos și asta pentru că influențează creșterea colesterolului. Este vorba de celebra combinaţie: mămăligă cu brânză rasă, cu smântână, unt și ouă ochiuri.
”Este un preparat gustos, dar hai să analizăm puțin. Cea mai mare otravă a organismului, a planetei noastre este colesterolul, îi spune ciclopentanoperhidrofenantreno, este gruparea care produce colesterolul, este ca un fel de ipsos pe vase. Deci, ăsta când se sparge un vas, vine colesterolul și îl repară. Din el se face vitamina D, din el se fac toți hormonii, steroizii, dar are un lucru, în cantități mici, ficatul face exact cât trebuie.
Deci, mie îmi face colesterolul cât trebuie, însă atunci când vine cineva și îmi bagă o friptură, din care dă colesterol și de la o vacă și atunci îmi crește colesterolul.
Laptele, brânza, ouăle, toate produsele de origine animală au colesterol în timp ce produsele vegetale nu au colesterol și au fibre vegetale care sunt formidabile”, a declarat medicul Virgil Stroescu, în exclusivitate, la România TV.
„Nitriții favorizează cancerul”
De asemenea, medicul a explicat de ce este nocivă este carnea din galantare pentru organismul uman. ”Dacă o lași 10 ore se înnegrește. De ce salata se veștejește după patru zile și carnea atât de repede?
Ei, carnea roșie are în mijloc un nucleu de fier și fierul cu oxigenul face o substanță neagră la culoare. Ca să se oprească să nu fie altfel la culoare se pun nitriți, care e exact ca formolul.
Cu ajutorul acestor nitriți carnea rămâne la fel la culoare. Dacă pui nitriți îți stă așa trei zile. Ei, nitriții ăștia când intră în noi, nu mai putrezesc morții. Nitriții favorizează cancerul, aceștia împreună cu aminoacizii sunt cancerigeni”, a mai spus medicul.
Cum să eviți substanțele cancerigene
De altfel, şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a avertizat recent că o serie de alimente pe care le găsim în meniul nostru zilnic conțin compuși cancerigeni. Este vorba despre nitrozamine, care se formează în timpul procesării sau preparării multor produse.
Cel puțin zece astfel de compuși periculoși pentru sănătate au fost depistați în pește și legume procesate, cereale, lactate și alimente fermentate sau marinate, cacao, bere și alte băuturi alcoolice.
Cele mai mari cantități sunt, însă, în produsele de carne și în mezeluri, pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar, avertizează medicii nutriționiști.
Potrivit studiului, cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne. Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente precum legumele procesate, cerealele, laptele şi produsele lactate sau alimentele fermentate, marinate sau condimentate.