Categories: Expertul zilei

Mâncarea ne face mai deștepți? Dr. Bilic spune care sunt alimentele cu impact pozitiv pentru creier

Substanțele active pe care le conțin peștele, nucile, afinele și carnea de curcan sunt necesare sistemului nervos, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Nutriționistul spune care sunt alimentele cu impact pozitiv pentru creier.

În emisiunea „Doctor de bine”, dr. Mihaela Bilic a explicat cum să obținem un meniu inteligent.

Dr. Bilic spune care sunt alimentele cu impact pozitiv pentru creier

„Mâncarea ne poate face mai deștepți? Când vine vorba de performanțe intelectuale, toată lumea știe: ne trebuie fosfor! Însă pe lângă fosfor, există și de alți nutrienți la fel de importanți din punct de vedere neurologic”, explică medicul nutriționist.

Peștele gras asigură un aport de iod

„Iată care sunt alimentele cu impact pozitiv asupra creierului:

  • Peștele gras asigură un aport de iod, fosfor și acizi omega 3 care cresc eficiența mentală și prestațiile intelectuale, scad riscul de boli degenerative cerebrale și tulburări psiho-emoționale.
  • Nucile și fructele oleaginoase conțin vitamina E numită și ”vitamina tinereții fără bătrânețe”, ameliorează și potențează capacitățile mentale, de la memorie la puterea de concentrare.
  • Afinele sunt numite „brain food” și au un indice antioxidant ridicat, echivalent cu 5 porții din alte fructe sau legume. Sunt bogate în flavonoide care protejează celulele nervoase de îmbătrânire și previn pierderile de memorie.

  • Prunele uscate pe care le făceau bunicii noștri conțin bor, un element care crește capacitatea creierului de a răspunde la solicitări. Trei micrograme de bor zilnic cresc cu 10% nivelul de atenție și capacitatea de memorare.
  • Morcovul și toate legumele și fructele bogate în betacaroten și vitamina C au efect antioxidant, stimulează memoria, întârzie îmbătrânirea cerebrală și previn acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra neuronilor.
  • În broccoli, spanac și alte legume de culoare verde închis avem acid folic, o vitamină din grupul B care reglează dezvoltarea neuronilor, menține sănătatea celulei nervoase și previne deteriorarea facultăților mentale.

Alimentul care previne oboseala mentală

  • Carnea de curcan este bogată în tirozină, un aminoacid esențial pentru sinteza de dopamină. Aportul optim de tirozină crește capacitatea de memorie și eficiența funcțiilor mentale.
  • Am lăsat oul la final, conține lecitină care menține sănătatea vaselor cerebrale, vitamina B6 care previne oboseala mentală și colină necesară pentru sinteza de neurotransmițători cerebrali”, a conchis dr. Mihaela Bilic.

 

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

8 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

38 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: