Din cuprinsul articolului
Substanțele active pe care le conțin peștele, nucile, afinele și carnea de curcan sunt necesare sistemului nervos, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Nutriționistul spune care sunt alimentele cu impact pozitiv pentru creier.
În emisiunea „Doctor de bine”, dr. Mihaela Bilic a explicat cum să obținem un meniu inteligent.
Dr. Bilic spune care sunt alimentele cu impact pozitiv pentru creier
„Mâncarea ne poate face mai deștepți? Când vine vorba de performanțe intelectuale, toată lumea știe: ne trebuie fosfor! Însă pe lângă fosfor, există și de alți nutrienți la fel de importanți din punct de vedere neurologic”, explică medicul nutriționist.
Peștele gras asigură un aport de iod
„Iată care sunt alimentele cu impact pozitiv asupra creierului:
- Peștele gras asigură un aport de iod, fosfor și acizi omega 3 care cresc eficiența mentală și prestațiile intelectuale, scad riscul de boli degenerative cerebrale și tulburări psiho-emoționale.
- Nucile și fructele oleaginoase conțin vitamina E numită și ”vitamina tinereții fără bătrânețe”, ameliorează și potențează capacitățile mentale, de la memorie la puterea de concentrare.
- Afinele sunt numite „brain food” și au un indice antioxidant ridicat, echivalent cu 5 porții din alte fructe sau legume. Sunt bogate în flavonoide care protejează celulele nervoase de îmbătrânire și previn pierderile de memorie.
- Prunele uscate pe care le făceau bunicii noștri conțin bor, un element care crește capacitatea creierului de a răspunde la solicitări. Trei micrograme de bor zilnic cresc cu 10% nivelul de atenție și capacitatea de memorare.
- Morcovul și toate legumele și fructele bogate în betacaroten și vitamina C au efect antioxidant, stimulează memoria, întârzie îmbătrânirea cerebrală și previn acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra neuronilor.
- În broccoli, spanac și alte legume de culoare verde închis avem acid folic, o vitamină din grupul B care reglează dezvoltarea neuronilor, menține sănătatea celulei nervoase și previne deteriorarea facultăților mentale.
Alimentul care previne oboseala mentală
- Carnea de curcan este bogată în tirozină, un aminoacid esențial pentru sinteza de dopamină. Aportul optim de tirozină crește capacitatea de memorie și eficiența funcțiilor mentale.
- Am lăsat oul la final, conține lecitină care menține sănătatea vaselor cerebrale, vitamina B6 care previne oboseala mentală și colină necesară pentru sinteza de neurotransmițători cerebrali”, a conchis dr. Mihaela Bilic.