Categories: Stil de viaţă

Mâncarea gătită în casă, cea mai sănătoasă

Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă în luna noiembrie, mâncarea gătită în casă este percepută ca fiind mai sănătoasă şi mai sigură decât alte preparate, deoarece ingredientele sunt uşor de controlat.

În plus, mâncarea gătită este aleasă pentru gust şi pentru că este văzută ca o moştenire din familie, ca un obicei pe care românii îl urmează pentru că aşa au fost obişnuiţi încă din copilărie.

Chiar dacă mâncarea gătită este considerată sănătoasă, trebuie subliniat că este săţioasă, condimentată şi, mai ales, bogată în grăsimi, afirmă Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Prânzul pare să fie masa cea mai respectată a zilei, fiind asociat, de cei mai mulţi respondenţi, cu o masă caldă. Indiferent că este vorba de mâncare gătită în casă sau cumpărată/ comandată, mâncarea consumată în acest moment al zilei trebuie să fie caldă şi săţioasă, fiind pentru mulţi prima masă a zilei. Prânzul este văzut astfel şi pentru că există o pauză în programul de lucru, pentru luarea acestei mese.

Pentru cină, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se preferă o masă uşoară, mai degrabă o „gustare”. Însă lipsa timpului îi face pe respondenţi să îşi încalce principiile, consumând la cină orice, fără a ţine cont de restricţii.

Studiul prezintă şi felul în care românii ar dori să arate meniul lor zilnic.

Pentru micul dejun sunt menţionate alimentele bogate în nutrienţi (calorii, proteine, carbohidraţi), ce pot asigura energia pentru întreaga zi, iar prânzul ar trebui să conţină două feluri de mâncare: o ciorbă/ supă şi carne cu garnitură. La ultima masă a zilei, românii vor o mâncare slabă caloric, uşor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul nopţii (supă, lactate uşoare, peşte etc.).

Se constată însă în studiu şi dorinţa respondenţilor de a include şi alte alimente în actualul lor meniu sau de a le înlocui pe cele existente cu unele „mai sănătoase”, precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne „de curte”), mai multă mâncare gătită în casă, dulciuri sănătoase de casă.

Cel mai des întâlnite griji ale românilor privind alimentaţia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanţi din produse, numărul de calorii, cantitatea de zahăr, hormonii de creştere şi provenienţa produselor.

Pentru români, mânacarea sănătoasă se traduce prin: fără zahăr, fără grăsimi, fără E-uri, neprocesat, natural, „din curtea ţăranilor”, verde, proaspăt, curat, combinaţii corecte, cumpătare, echilibru.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul a 16 interviuri în profunzime, cu participanţi de ambele sexe, având vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Analiza a fost realizată în intervalul 10 – 14 noiembrie 2014.

Recent Posts

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

24 de minute ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

54 de minute ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

o oră ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 ore ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

2 ore ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

3 ore ago

Citeste si: