Din cuprinsul articolului
Românii o adoră, dar puțini au idee ce mănâncă. Este un fel de mâncare preferat de mulți, comandat la fiecare 10 secunde în 2023. Din păcate, acest produs vine la pchet cu E.coli și mucegai.
Shawarma cu de toate a devenit regina mâncării stradale, depășind toate mâncărurile românești chiar și în ceea ce privește comenzile online.
Statisticile arată că, în 2023, la fiecare 10 secunde a fost plasată o comandă online de shawarma. Vânzările prin intermediul aplicațiilor existente au crescut cu peste 60%.
Două din cele cinci probe analizate conțineau E.coli
Echipa Observator de la Antena 1 a realizat un experiment prin care a luat pentru analiză mai multe shawarma din sute de localuri răspândite în tot Bucureștiul.
Surpriza lor nu a fost deloc mică atunci când au descoperit ce se ascundea în carne, pâine și sosuri.
„Prezenţa pe două din cinci eşantioane analizate a Escherichia coli. Toate produsele au o cantitate intre 1.000 şi 20.000 de drojdii şi mucegaiuri.
Acrilamida făcută separat pe cartofii prăjiţi. Este un compus cancerigen, generat atunci când supraprăjim produsele amidonoase”, a remarcat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetare Alimentară.
Despre prezența mucegaiului, Cîrîc a spus:
„Probabil că lipia a fost înfăinată cu făină netratată termic. Acest lucru conduce la mucegăirea produsului sau la alterarea rapidă a produsului”.
E-coli poate duce la infecții intestinale, urinare sau pulmonare
E-coli este o bacterie periculoasă, care poate duce la infecţii intestinale, urinare sau chiar pulmonare. Mai mult, tulpinile grave de E.coli pot ucide un copil în doar câteva zile.
„Ce ați descoperit voi, de exemplu, E.coli, este contaminare din propriile fecale. Adică, un angajat care merge la toaletă nu se spală pe mâini și apoi găteste cu aceleași mâini și atunci carnea aceea acolo unde e procesata sau preparata e contaminata cu E.coli”, a explicat medicul Mihail Pautov.
Sfaturile medicului Mihail Pautov
Mihail Pautov insistă ce ar trebui să facem:
„Dacă POS-ul este murdar, dacă tastatura de la laptop este murdară, daca nu se folosesc mănuși sau se iau bani cu aceleași mâini cu care se face mâncarea, este un loc pe care eu l-aș evita”.
„Şi acea hârtie în care ambalează trebuie să fie curată, și acea pungă; trebuie să fie pungi de unică întrebuintare şi cât se poate de curate și bine depozitate. Trebuie sa fim atenți la aerul din respectiva șaormerie, dacă miroase a curat, cum se spune în popor”, a completat Alexandru Cîrîc.
Sosurile din shaorma, toxice
Sorin Gadola a explicat și el de ce sosurile sunt atât de problematice în dieta noastră modernă. El subliniază că sosurile folosite în industria alimentară sunt adesea pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de arome și uleiurile rafinate, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Unul dintre cele mai mari probleme este că aceste sosuri sunt concepute astfel încât să fie adictive. De exemplu, ketchupul conține cantități mari de sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr și potențiatori de arome.
Această combinație de ingrediente este gândită astfel încât să stimuleze creierul și să ne facă să dorim mai mult. Astfel, consumatorii devin clienți fideli, fidelitatea lor fiind menținută prin utilizarea de sare, grăsimi și zahăr rafinate în sosuri.
”Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce?
Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…
Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme. Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel.
Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat și Sorin Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.