Din cuprinsul articolului
Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţi. Chiar dacă anul trecut s-a dublat alocaţia de hrană, bolnavii internaţi în spitalele sunt trataţi în bătaie de joc când vine vorba de hrana pe care o primesc.
Cele trei mese servite acestora zilnic sunt în valoare de 22 roni pe zi. Pentru că alimentele de bază s-au scumpit, suma alocată este mică. În acest contest, ministrul Sănătăţii spune că „alocaţia de hrană poate fi suplimentată dacă spitalul are fonduri”.
„O să generăm şi controale în spitale dar ştiţi cum este, suntem destul de limitaţi din punct de vedere al capacităţii de a controla atâtea spitale. Degeaba dai o mâncare care este poate bună, dacă este pusă neglijent în farfurie. Evaluăm posbilitatea de a mai majora această sumă”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Aşa arată o masă de prânz pentru bolnavii internaţi la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. Însă e tot mai greu ca pacienţii să primească un meniu decent în ultima vreme.
Daniela Trandafir, director de îngrijiri Marius Nasta, spune că „ne descurcăm foarte rău, preţurile au crescut dramatic din toamnă până acum. Dacă în Septembrie – octombrie achiziționam uleiul cu 6 lei, acum trebuie să-l luăm cu 11 lei, orezul a crescut de la 4,4 la 8 lei.
Zahărul de la 3,5 a crescut la 6,5. Iar asta se reflectă în farfuriile pacienţilor. Trei felii de pâine, dintre care două cu câte un strop de gem, un cub de unt şi un triunghi de brânză topită. Meniul pe care l-a primit o femeie internată la Spitalul Universitar din Bucureşti”.
„Aşa au fost aproape toate porţiile. Multe porţii jalnice. Pentru o femeie lăuză, care trebuie să facă lapte să-i dea la copil. Nu ştiu cât lapte poţi să produci din trei felii de pâine cu o lingură de gem şi un pic de unt”, a declarat Daniela Trandafir, potrivit observatornews.ro.
Reprezentanţii spitalului au transmis pentru sursa citată faptul că mâncarea bolnavilor este pregătită în bucătăria spitalului Universitar, iar meniurile sunt supervizate de un medic nutriţionist.
Bolnavii din spitale au nevoie de hrană consistentă
„Pâinea albă, gem şi un ceai, ăsta este un meniu la limita subzistenţei. La micul dejun ne putem aştepta să primească ouă care sunt surse bogate de proteină de bună calitate sau lactate cum ar fi brânză, iaurt, cereale cu lapte sau legume în combinaţie cu o sursă de proteină”, spune Şerban Damian, nutriţionist.
Oana Parliteanu, medic diabet-nutriţie Marius Nasta, explică cum se face împărţirea corectă a acestor nutrienţi într-o zi.
„55-60% din totalul alimentaţiei trabuie format din carbohidraţi/ glucide pe care le obţinem din pâine, cartofi, orez, paste făinoase sau fructe. 15-20% din total să fie format din proteine. 50% de origine animală din carne, ou, lapte, brânză şi de origine vegetală pe care le mai putem obţine din ciuperci, din fasole boabe, din mazăre. 20% care trebuie obţinut din lipide, adică din grăsimi, vorbim de grăsimi sănătoase, din ou, din brânzeturi, lactate”, explică dr. Oana Parliteanu.