Din cuprinsul articolului
Mâncarea de tip junk food creează dependență la fel ca drogurile, țigările sau alcoolul. Dependența de junk food este reală, spun experții care dezvăluie și semnele „tulburării consumului de alimente ultraprocesate”
Studii recente sugerează că aceste feluri de mâncare irezistibile nu sunt doar concepute să fie delicioase, ci și să creeze dependență. Iar dependențele sunt atât de reale, încât unii experți numesc această poftă nesățioasă o boală mintală de bună credință, potrivit Wall Street Journal.
Decenii de cercetări au arătat că alimentele ultraprocesate, cum ar fi chipsurile de cartofi, unele cereale, condimentele cumpărate din magazin și gustările preambalate, sunt dăunătoare pentru organism.
Existând dovezi care arată că creierul și intestinul sunt intrinsec legate, experții spun că mâncarea are puterea de a ne influența mintea, de asemenea, contribuind la:
Potrivit Ashley Gearhardt, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan și cercetător de top în domeniul dependenței de alimente, simptomele „tulburării consumului de alimente ultraprocesate” sau „tulburării consumului de alimente foarte procesate” ar include:
Alimentele ultra-procesate lovesc sistemul de recompensă al creierului – care implică plăcere, motivație și învățare – și ne face să avem mai multă poftă de ele. Gearhardt a spus că aceste efecte sunt similare cu cele atunci când oamenii folosesc droguri care creează dependență, inclusiv nicotină și alcool.
„Oamenii tânjesc intens la alimente ultraprocesate și le consumă în mod compulsiv și descoperă că nu se pot opri să le mănânce”, a spus Gearhardt pentru WSJ.
Atunci când sunt făcute articole precum chipsuri, cereale pentru micul dejun și batoane pentru gustări, structura celulară a ingredientelor este adesea descompusă și lipsită de apă și fibre, astfel încât acestea să fie mai ușor de mestecat și digerat.
Deoarece aceste alimente sunt digerate rapid, componentele ne lovesc mai repede creierul, ceea ce face ca alimentele să creeze dependență, a spus Gearhardt. Combinația dintre nivelurile ridicate de grăsimi și carbohidrați face, de asemenea, dificilă oprirea din alimentație.
Potrivit studiilor lui Gearhardt, ciocolata, înghețata, cartofii prăjiți, pizza și chipsurile sunt alimentele de top pe care oamenii au raportat că le consumă într-un mod care creează dependență – toate alimentele care sunt bogate atât în grăsimi, cât și în carbohidrați.
Cu toate acestea, cercetătorii spun că există încă o mulțime de necunoscute și că cercetările sunt în stadii incipiente. Dietele bogate în alimente ultraprocesate au fost anterior legate de obezitate, diabet de tip 2, cancer și boli cardiovasculare, deși dincolo de compoziția calorică și compoziția nutrienților, nu este clar de ce.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…