Din cuprinsul articolului
Mâncatul pe fond de stres, sau emoțional, este un refugiu pe care organismul nostru îl folosește fără să ne dăm seama. Foarte multe persoane alimentează la alimente pentru confort atunci când se confruntă cu situații dificile.
Fie că este vorba de stres sau de o problemă de ordin emoțional, foarte multe persoane mănâncă excesiv și iau în greutate fără să realizeze acest lucru.
Acest lucru poate afecta sănătatea, întrucât obezitatea este un factor de risc pentru multe boli grave. De asemenea, este o problemă emoțională, deoarece alimentația excesivă nu ne va ajuta să ne rezolvăm problemele, ci doar să ne simțim mai bine pe moment.
Cum renunți la mâncatul pe fond de stres?
Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice, dezvăluie câteva detalii despre mâncatul pe fond de stres și metodele prin care putem renunța la acest obicei.
„Anxietatea poate să ducă la mâncat excesiv şi mâncatul excesiv şi nepotrivit poate chiar să inducă stări de anxietate. Deci este o interelaţie care poate merge într-un sens sau într-un celălalt sens, depinde de situaţie. Ar fi bine să fim foarte atenţi, pentru că această stare de anxietate, nu poate duce doar la tulburări de alimentaţie. Poate să ducă la probleme mult mai serioase”, explică medicul.
Alimente care ajută la combaterea anxietății
„În ceea ce priveşte partea de alimentaţie, încercaţi în această perioadă, să consumaţi şi mai multe fructe, mai multe legume. Nu strică ciocolata, dacă este fără zăhăr şi este cu îndulcitor natural, cum este stevia şi cu mai multă cacao, este cu atât mai indicată, în aceste perioade anxioase, cu menţiunea că nu trebuie să exageraţi nici măcar cu ciolcolata.
Acolo unde este cazul şi nu puteţi stăpâni, apelaţi la tot ce înseamnă suplimente alimentare, în aşa fel încât să puteţi controla mult mai bine aceste stări. Şi, controlând aceste stări de anxietate, clar, puteţi să aveţi o influenţă sau un control mai bun şi asupra comportamentului alimentar, care, scăpat de sub control, o să ducă la probleme, cum ar fi obezitatea”, a adăugat Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice, potrivit Antena 3.