Din cuprinsul articolului
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”: „Spitalul este luat cu asalt de pacienți cu tot soiul de infecții respiratorii superioare. Atât COVID, cât și gripă, cât și toate celelalte virusuri de sezon”. Ce ne așteaptă?
Ce ne așteaptă după doi ani de pandemie de SARS-CoV-2 pare să fie întrebarea zilei în aceste momente când, iată, primit vești foarte proaste.
Din păcate, România traversează un sezon cu multe alte infecții respiratorii. Este alarmant că numărul îmbolnăvirilor cu gripă și viroză este în continuă creștere, spitalele sunt aglomerate, iar Camerele de Gardă sunt pline de oameni cu febră, frisoane și tuse.
Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că la nivel național numărul infecțiilor respiratorii a depășit cu mult 100.000 de cazuri, cu aproape 50% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dar mai mult, aceleași date arată că numărul de infecții respiratorii la copii este, de asemenea, în continuă creștere, ceea ce pune o presiune suplimentară inclusiv pe sistemul medical.
Ce spun specialiștii…? Ei bine, invitat al „Apelului matinal”, de la Radio România Actualități, doctorul Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a spus că situația este destul de gravă.
De altfel, „în momentul de față, într-adevăr, spitalul este luat cu asalt de pacienți cu tot soiul de infecții respiratorii superioare. Atât COVID, cât și gripă, cât și toate celelalte virusuri de sezon”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu.
Medicul trage un semnal de alarmă explicând gravitatea virozelor severe netratate. „Toate bolile produse de virusuri se numesc viroze. Din aceste viroze se diferențiază câteva care au niște particularități.
Vorbim de infecția SARS-CoV, pe care o știm deja de doi ani de zile. Vorbim de gripă, care este renumită că poate să evolueze către forme severe și poate să ducă chiar la deces. Și mai vorbim de infecția cu virusul sincițial respirator, care dă la copii în special forme severe de boală.
Şi toate celelalte virusuri ale guturaiului, cum ar fi rinovirusurile sau coronavirusurile indigiene, ca să le spun așa”, a mai explicat medicul.
Potrivit dr. Apostolescu, trebuie avut mare grijă la aceste simptome. „În primul rând este vorba de febră.
Febră, durere de cap, dureri de muşchi și simptome respiratorii, cum ar fi tuse cu expectorație, mucoasă sau mucopurulentă, și în formele severe se poate ajunge la insuficientă respiratorie.
În ceea ce privește categoriile vulnerabile, „vorbim de aceleași grupe, categorii de pacienți vulnerabili, pe care îi cunoaștem, mă refer la vârstele extreme, copiii mici și persoanele cu vârste foarte înaintate sau pacienții care au diverse alte boli cronice, care pot să împieteze evoluția unei astfel de viroze.
Mă refer la cei cu boli cardiace, cu boli respiratorii, cu diabet zaharat sau pacienți care au boli care duc la imunosupresie. Cu astfel de pacienți trebuie să avem o grijă deosebită.
Şi vă dau un singur exemplu, în momentul de față suntem copleșiţi de numărul copiilor cu vârste foarte mici, o lună, două luni, trei luni, care vin cu gripă sau cu infecție cu SARS-CoV-2. Este clar că acești copii nu se duc singuri la mall.
Şi este o lipsă de responsabilitate din partea părinților care îi expun la astfel de situații.
Aglomerația din centrele comerciale sau mijloacele de transport…
„Măsurile despre care am vorbit noi ani de zile pentru împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt valabile și pentru toate celelalte virusuri.
Adică, să purtăm mască, să ne autoizolăm de la primele simptome, să evităm aglomerațiile inutile, nenecesare, și să ținem legătura permanent cu medicul de familie, că aici este o altă problemă.
Spitalele sunt luate cu asalt pentru că și medicii de familie au fost și încă mai sunt în vacanță o mare parte dintre ei”, a mai explicat medicul la Radio România Actualități.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…