Categories: Ştiri sănătate

Mamografii gratuite, doar cu bilet de trimitere de la medicul de familie

Pentru depistarea precoce a cancerului de sân medicii recomandă efectuarea periodică a unor investigaţii imagistice, iar mamografia reprezintă principala tehnică de screening care oferă posibilitatea de tratament în stadiile incipiente ale bolii.

Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara invită pacientele să facă un astfel de examen imagistic preventiv, gratuit, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigaţii imagistice poate face diferenţa între vindecare şi evoluţia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii.

Identificarea leziunilor suspecte

Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă iniţierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca şansele de succes să fie mult mai mari şi poate elimina necesitatea unor intervenţii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

”Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei.

Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca şansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

Avantajele mamografului digital cu tomosinteză

”Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule «bolnave» sunt distruse mai repede, cu atât şansele de a supravieţui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant.
Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidenţe, iar tomosinteza permite obţinerea unor imagini 3D de înaltă rezoluţie cu întregul sân.
Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariţia unui cancer mamar”, a arătat Diana Manolescu, potrivit News.ro.

Când şi cu trebuie făcută mamografia?

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Medicii afirmă că evaluarea ar trebui realizată între a 7-a şi a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflaţi sau dureroşi). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruaţia.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Se recomandă prezentarea cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situaţia actuală. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică şi talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.

Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului şi a lenjeriei textile din partea superioară a corpului. Uneori examenul mamografic iniţial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.

Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist şi a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: