Din cuprinsul articolului
Pentru depistarea precoce a cancerului de sân medicii recomandă efectuarea periodică a unor investigaţii imagistice, iar mamografia reprezintă principala tehnică de screening care oferă posibilitatea de tratament în stadiile incipiente ale bolii.
Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara invită pacientele să facă un astfel de examen imagistic preventiv, gratuit, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigaţii imagistice poate face diferenţa între vindecare şi evoluţia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii.
Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă iniţierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca şansele de succes să fie mult mai mari şi poate elimina necesitatea unor intervenţii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.
”Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei.
Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală.
Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca şansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.
Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.
Medicii afirmă că evaluarea ar trebui realizată între a 7-a şi a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflaţi sau dureroşi). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruaţia.
Se recomandă prezentarea cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situaţia actuală. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică şi talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului şi a lenjeriei textile din partea superioară a corpului. Uneori examenul mamografic iniţial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.
Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist şi a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…