Sari la conținut

Majoritatea românilor consideră adaptarea la schimbările climatice o prioritate națională

schimbări climatice
Sursă foto: Shutterstock
Efectul schimbărilor climatice asupra problemelor de sănătate

Majoritatea românilor consideră adaptarea la schimbările climatice o prioritate națională, arată sondajul BEI

Mai mult de opt români din zece recunosc nevoia de a-și schimba și adapta stilul de viață la efectele schimbărilor climatice, potrivit Sondajului anual cu privire la climă, comandat de Banca Europeană de Investiții (BEI). Printre provocările cu care se confruntă țara lor, respondenții au plasat schimbările climatice pe locul al doilea după creșterea costului vieții. Mulți sunt de părere că investițiile de acum în adaptare vor preveni creșterea costurilor în viitor.

  • 97 % dintre respondenții români spun că este important ca țara lor să se adapteze la schimbările climatice. Dintre aceștia, cei mai mulți (59 %) spun că trebuie să se acorde prioritate acestui lucru.
  • 90 % sunt de acord că sunt necesare cheltuieli imediate pentru adaptarea la schimbările climatice pentru a evita costuri mai mari în viitor.

În 2024, România a fost afectată de inundații grave provocate de furtuna Boris în perioada 14–16 septembrie, afectând în special județele Galați și Vaslui. Inundațiile au provocat cel puțin șapte decese, mii de evacuări și pagube la aproximativ 6 000 de case. Răspunsul de urgență a inclus pompieri militari care au folosit bărci și elicoptere pentru a salva sute de persoane, în timp ce guvernul a mobilizat resurse pentru a ajuta comunitățile afectate.

Pe măsură ce frecvența și gravitatea dezastrelor naturale cresc, continuă să crească și impactul economic al schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează că aceste dezastre vor deveni din ce în ce mai costisitoare. Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu[1], Europa este în prezent continentul care se încălzește cel mai rapid, și se așteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să crească odată cu creșterea temperaturilor globale. Această escaladare ridică probleme semnificative pentru infrastructură și amenință stabilitatea aprovizionării cu apă și alimente la nivel global, subliniind nevoia urgentă de strategii cuprinzătoare de adaptare la schimbările climatice.

Adaptarea la schimbările climatice nu este doar o necesitate pentru România – este o investiție strategică în viitorul țării”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Recunoașterea covârșitoare în rândul românilor a necesității de a acționa acum subliniază urgența activității noastre. Prin prioritizarea adaptării la schimbările climatice, ne putem salva comunitățile, crea locuri de muncă și construi o economie mai rezistentă. La BEI, suntem pe deplin angajați să ajutăm România să facă față acestor provocări, asigurându-ne că investițiile de astăzi se traduc în prosperitate și stabilitate pe termen lung pentru toți.”

BEI a publicat astăzi al șaptelea Sondaj anual cu privire la climă, care surprinde opiniile a peste 24 000 de respondenți din UE și SUA cu privire la schimbările climatice. La sondaj, realizat în august 2024, au participat și 1 000 de persoane din România..

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel