Din cuprinsul articolului
Chiar dacă țara noastră aderă cu drepturi depline de la 1 ianuarie, controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria vor fi menţinute pentru o perioadă iniţială de cel puţin şase luni, potrivit unei declaraţii comune semnate de Austria, România, Bulgaria şi de preşedinţia ungară a Consiliului UE, în luna noiembrie a acestui an.
Aderarea la spațiul
„Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală. Pentru cetățeni, efectul este cel al călătoriilor în interiorul țării, fără a fi supuși controalelor la frontieră”, notează site-ul Schengen România al Ministerului Afacerilor Interne, citat de Digi 24.
Aderarea la Schengen aduce avantaje pentru românii care vor să călătorească cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală. Mărfurile vor circula liber, ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani pentru operatorii economici.
„Călătoriile noastre spre destinațiile de vacanță vor fi mai scurte. Drumul înapoi spre casă din țările unde lucrăm sau studiem va fi mai ușor”, mai explică eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.
„Vorbim de peste 25 de milioane de călători și peste 11 milioane de automobile care au trecut, anul trecut, granițele României cu Bulgaria și Ungaria și care, de anul viitor, nu vor mai pierde timp la vamă”, a adăugat liberalul.