Sari la conținut

Mai poate fi folosit un test COVID expirat? FDA a emis un nou ghid

Test covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Limba COVID, simptomul care indică infecția cu coronavirus

Mai poate fi folosit un test COVID expirat? Cel mai recent val Covid îi face pe mulți oameni să-și caute testele mai vechi la domiciliu, pentru fiecare durere de gât sau un nas înfundat.

Trebuie să știți că, potrivit Food and Drug Administration (FDA), acele teste expirate pot fi în continuare eficiente.

FDA a emis recent un nou ghid cu privire la utilizarea testelor COVID-19 la domiciliu care sunt vândute la farmacie. Este sau nu setul dvs. de testare COVID expirat încă de încredere? Iată ce trebuie să știți.

Mai poate fi folosit un test Covid expirat? Ce spun specialiștii

Îndrumările FDA explică faptul că unii producători și-au prelungit datele de expirare inițiale pentru kiturile lor. Iar asta, pentru a reflecta „durata de valabilitate” a acestora sau perioada de timp în care testul va continua să funcționeze conform așteptărilor.

Pentru ca un kit de testare să primească o prelungire a datei de expirare, producătorul său a trebuit să furnizeze date actualizate FDA care să demonstreze că durata de valabilitate a kitului este mai lungă decât se credea inițial.

Până acum, din cele 36 de teste COVID la domiciliu aprobate, aproximativ jumătate au avut termenele de expirare prelungite. Vor fi probabil mai multe, odată ce datele producătorilor au fost revizuite.

Utilizarea unui test expirat ar putea produce rezultate inexacte, notează îndrumările agenției. În aceste cazuri, cel mai bine este să le aruncați și să mergeți la farmacie pentru a cumpăra noi teste.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Care este cel mai bun tip de test Covid

Nu toate testele sunt create egal, iar unele sunt mai precise decât altele datorită sensibilității lor superioare. Daniel Rhoads, medic, de la Cleveland Clinic’s Pathology and Laboratory Institute, a oferit The Messenger câteva informații suplimentare despre ceea ce oamenii ar trebui să ia în considerare înainte de a-și utiliza testele la domiciliu.

Există două tipuri de teste COVID – moleculare și antigene. Testele moleculare includ teste de reacție în lanț a polimerazei (PCR). Sunt testele standard de aur pe care le-ar putea folosi un cabinet medical: teste de amplificare a acidului nucleic (NAAT) și alte teste de amplificare care pot determina materialul genetic al unui virus.

Testele moleculare sunt efectuate cel mai adesea într-un cadru de laborator și sunt mai precise decât testele cu antigen.

„Acestea sunt utile deoarece sensibilitatea pentru detectarea SARS-CoV-2 este mai bună decât testarea antigenului. Și, în funcție de nevoile clinice ale unui pacient, testarea pentru viruși suplimentari, cum ar fi gripa și virusul sincițial respirator (RSV) poate fi adesea efectuată în același timp”, spune Dr. Rhoads.

Testele cu antigen pot da rezultate fals-negative

Deși FDA a aprobat unele teste moleculare la domiciliu, majoritatea testelor autorizate fără prescripție medicală sunt teste antigene.

„Testele antigenului SARS-CoV-2 sunt valoroase, deoarece sunt relativ ieftine, rapide, la îndemână. Iar în mare parte precise atunci când sunt utilizate în primele zile de la simptome”, spune Dr. Rhoads.

Testele moleculare sunt din punct de vedere tehnic mai precise decât testele cu antigen și sunt recomandate atunci când ambele opțiuni sunt disponibile.

Dar atât Dr. Rhoads, cât și Infectious Diseases Society of America sugerează că, pentru indivizii simptomatici, un singur test antigen este mai bun decât niciun test.

Este mai probabil ca testele cu antigen să dea rezultate fals-negative. Ceea ce înseamnă că testul poate da un rezultat negativ atunci când o persoană este de fapt pozitivă pentru virus.

Astfel, mulți experți, inclusiv cei de la CDC, recomandă persoanelor simptomatice sau oricui suspectează că ar fi putut intra în contact cu COVID să facă un test antigen suplimentar la 48 de ore după primul test. Sau să facă un test PCR cât mai curând pe cat posibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel