Sari la conținut

Mai mulți elevi români au dezvoltat un algoritm care prezice evoluția bolii Alzheimer

O echipă de elevi români din Baia Mare a câștigat premiul 2 la competiția internațională TADPOLE, care a constat în dezvoltarea unor algoritmi ce prezic evoluția bolii Alzheimer.

Tinerii  au concurat cot-la-cot cu alte 32 de echipe de cercetători din întreaga lume și au obținut premiul al II-lea la categoria elevilor de liceu, în valoare de £2500, adică aproximativ 13.000 de lei. Rezultatele au fost anunțate de curând pe site-ul oficial: https://tadpole.grand-challenge.org/Results.

„Rezultatele competiției evidențiază algoritmii de ultimă generație în prezicerea progresiei bolii Alzheimer”, spune co-organizatorul Daniel Alexander de la University College London. „Tehnologia curentă poate prezice cu acuratețe diagnosticul sau volumul ventriculelor cu cel puțin un an înainte. Pentru alte task-uri, precum prezicerea scorurilor cognitive, metodele curente nu funcționează încă asa cum ar trebui.”

„A fost o experiență unică să organizăm competiția și să coordonam cele 33 de echipe din toată lumea”, mărturisește Răzvan Marinescu, co-organizator al competiției, în prezent cercetător postdoctoral la MIT. „Participanții au fost foarte entuziasmați, le-a plăcut mult faptul că au lucrat la o problemă reală, cu impact foarte mare. Numai în România sunt aproximativ 270,000 de oameni care suferă de Alzheimer sau boli similare, iar acest număr se va tripla în următorii 30 de ani. Identificarea bolii din faze incipiente este importantă pentru a administra medicamente înainte ca celulele nervoase să înceapă să degenereze, și pentru a identifica persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratamente.”

Deși majoritatea echipelor au constat în cercetători din întreaga lume, la competiție au participat inclusiv echipe de studenți de la facultate sau elevi ai liceelor de pe întreg mapamondul. „Pentru mine competiția a fost și o oportunitate de dezvoltare personală, și în urma căreia mi-am dat seama ca îmi place informatica”, spune Ionuț Buciuman, unul dintre câștigători la categoria elevilor de liceu, absolvent al liceului Vasile Lucaciu din Baia Mare. “Dacă am avea ocazia și timpul necesar, am fi dispuși să continuăm lucrul în acest domeniu.” Mai departe, echipa lui Ionuț plănuiește să folosească banii câștigați pentru a putea participa la conferințe din domeniu.

„Pe viitor, vom publica rezultatele obținute într-un articol științific și plănuim să organizăm o sesiune științifică la conferința internațională a Alzheimer’s Association (AAIC) în Amsterdam anul viitor, unde vom invita echipele câștigătoare să-și prezinte rezultatele obținute”, conchide Razvan Marinescu.

Anunțată în iunie 2017, competiția TADPOLE a constat în prezicerea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer, precum și a scorului unui test cognitiv (ADAS) și a volumului ventriculelor, niște structuri din creier care se măresc odată cu apariția bolii Alzheimer. TADPOLE a fost organizată de o echipa de cercetători condusă de profesorul Daniel Alexander de la University College London, si este prima competiție de acest fel care evaluează abilitatea algoritmilor de a prezice evoluția viitoare a bolii Alzheimer. Competiția a fost susținută de trei dintre principalele ONG-uri care se ocupă cu boala Alzheimer: Alzheimer’s Association, Alzheimer’s Society și Alzheimer’s Research UK, care au contribuit împreună la un fond de premii de £30,000, adică aproape 160.000 lei.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel