Sari la conținut

Mai multe persoane reţinute pentru eliberarea de reţete compensate false. Printre aceste se numără medici, farmaciști și asistente medicale

medic retinut
Imagine creată cu AI

Mai multe persoaane din București, printre care o asistentă medicală, opt farmacişti şi patru medici, au fost reţinute într-un dosar privind traficul ilegal de Ozampic, pentru înşelăciune şi falsuri în eliberarea a sute de reţete compensate pentru diabet.

O asistentă medicală, opt farmacişti şi patru medici au fost reţinuţi pentru înşelăciune şi falsuri în eliberarea a sute de reţete compensate pentru diabet. Acestea erau ridicate chiar de apropiaţii suspecţilor de la 140 de farmacii din Bucureşti şi Ilfov.

13 persoane reținute pentru eliberarea de rețete false pentru diabet

În ciuda faptului că nu aveau dreptul de a le recomanda, medici ginecologi, cardiologi şi doctori de familie, prescriau reţetele în numele pacienţilor din sistemul clinicii private unde activau.  Ulterior, medicamentele erau vândute prin platforme online unor clienţi din întreaga ţară interesaţi să slăbească.

Modul de operare era simplu. și a putut fi posibil din cauza unui obicei practicat de majoritatea medicilor.

„În cadrul acestei clinici medicale private indicate în plângerea penală, cu puncte de lucru pe raza Sectorului 1 Bucureşti, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru, unde îşi desfăşura activitatea, un exemplar fizic al parafei.

Parafele, semnăturile digitale ale medicilor şi semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau în permanenţă în recepţia clinicilor, la îndemâna asistenţilor medicali care, la solicitarea medicilor, introduceau în sistemul informatic al clinicii serviciile prestate.

Profitând de accesul pe care îl avea atât la sistemul informatic al clinicii, precum şi la semnăturile digitale ale medicilor, una dintre asistentele clinicii a conceput un plan infracţiona. A introdus date fictive în sistemul informatic al clinicii, sistem care este interconectat cu sistemul informatic unic integrat, prescripţie electronică a CNAS.

Au rezultat date ce nu corespund adevărului, respectiv necesitatea anumitor pacienţi ai clinicii de a urma tratamentul prescris fără drept şi compensat. Scopul a fost de a transmite reţetele falsificate în baza unei înţelegeri prealabile către alţi participanţi la activitatea infracţională, respectiv farmacişti şi apropiaţi ai acestora”, a explicat pe larg Daniel Nedela, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, potrivit RRA.

Ancheta a început în urma unei sesizări făcute de un medic din cadrul clinicii private. Cele 13 persoane reţinute vor fi prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel