Sari la conținut

Mai este indicată vaccinarea dacă avem un nivel ridicat de anticorpi după COVID?

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alimente pentru intarirea sistemului imunitar

Imunitatea împotriva COVID-19 se poate obține prin două metode, fie prin dezvoltarea anticorpilor pe cale naturală (după infectare, respectic recuperare), fie pe cale artificială, prin vaccinare. Specialiștii susțin că în lupta cu boala este important nivelul de anticorpi dezvoltați. În această circumstanță, mai este recomandată vaccinarea dacă avem deja un nivel ridicat de anticorpi după COVID?

Persoanele care au trecut deja prin boală au rețineri în privința administrării vaccinului după recuperare. Majoritatea nu sunt sigure de nivelul de anticorpi necesar, cât timp vor fi eficienți anticorpii naturali și, după cât timp se pot vaccina de la recuperare și, de asemenea, dacă mai este imunizarea indicată în acest scenariu.

Întrebările fără răspuns și dezinformarea sunt factori importanți care ar putea influența decizia multor persoane în privința munizării. Astfel, Cătălin Apostolescu, medic infecționist și manager al Institutului Matei Balș oferă în exclusivitate pentru fanatik.ro detalii despre vaccinarea post-COVID.

Mai este nevoie să ne vaccinăm dacă avem deja un nivel ridicat de anticorpi după COVID?

„Da. Nu există un nivel stabilit clar protector al anticorpilor. Mai ales că imunitatea în COVID nu se bazează numai pe anticorpi. Este o imunitate predominant celulară”, explică medicul.

De, asemenea întrebat la cât timp după infectare este recomandată vaccinarea anti-COVID, medicul a răspuns că acest lucru poate fi influențat și de forma manifestată.

„Două-trei luni. Dacă a fost cu manifestări respiratorii, a avut imagine radiologică de afectare pulmonară și alte chestii, două-trei luni. Dacă au fost forme din astea foarte-foarte ușoare noi, cel puțin la Matei Balș, vaccinăm”.

Există contraindicații în privința vaccinului, în funcție de forma manifestată sau administrarea de medicamente și tratamente (precum Arbidol, Clexane, antibiotic, tratament cu plasmă)?

„Nu există nicio astfel de contraindicație”, precizează medicul.

Cum se explică infectarea cu noul coronavirus, chiar și după rapel?

„Este exact ce v-am spus eu că imunitatea în COVID nu se bazează numai pe anticorpi. Dacă citiți bine prospectul, spune că vaccinul are eficacitate de 95%. Practica ne arată că eficacitatea este  mai mare, dar la 100% nu ajunge. Faptul că un om s-a infectat după a doua doză, nu intră în contradicție cu tot ce s-a spus despre vaccin până în momentul de față”, adaugă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel