Din cuprinsul articolului
Mai eficient decât lecitina. Rozmarinul îmbunătăţeste memoria cu 15%, chiar dacă nu este consumat, ci doar prin simpla prezenţă a aromei sale într-o încăpere. Procentul nu pare mare, însă este suficient pentru o persoană în vârstă să-şi amintească de faptul că trebuie să-şi ia medicamentele.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, atunci când este inhalată aroma de rozmarin, compuşii volatili trec în sânge prin plămâni și ajung la creier, unde influențează procesele de memorie. Cercetătorii au studiat influenţa rozmarinului asupra persoanelor în vârstă, cu participarea a 150 de pensionari.
Aceştia au stat în încăperi diferite, cu arome de rozmarin, lavandă sau fără niciun miros, trebuind apoi să transmită un mesaj într-un anumit moment sau să facă schimb de sarcini cu o altă persoană.
Mai eficient decât lecitina
Persoanele care s-au aflat în camera cu miros de rozmarin au efectuat mult mai bine testele de memorie decât celelalte două grupuri. Într-un alt experiment, aceeași echipă a constatat că ceaiul de mentă îmbunătăţeşte memoria pe termen lung și atenția, spre deosebire de ceaiul de muşeţel, care reduce semnificativ concentrația.
„Este interesant de observat efectul opus asupra stării de spirit și abilităților cognitive ale celor două ceaiuri diferite din plante”, a remarcat dr. Moss, conducătorul echipei de cercetători.
Rozmarinul este o planta perena, cu o indelungata istorie in ceea ce priveste utilizarea sa in bucatarie si in aromaterapie, pe langa utilizarea sa in medicina naturista1. Aceasta planta, Rosmarinus officinalis, isi are originea in America de Sud si regiunea mediteraneana si face parte din familia Lamiaceae, impreuna cu menta, oregano, cimbrul, busuiocul, lavanda si melisa2.
Rozmarinul este folosit inca din vremurile antice, datorita proprietatilor sale medicinale. Grecii antici si romanii foloseau cu precadere rozmarinul in bucatarie sau ca planta medicinala. Aceasta planta era folosita in mod traditional pentru a ameliora durerile musculare, pentru a sustine sistemul imunitar si pe cel circulator, dar si pentru a ajuta la imbunatatirea memoriei sau la cresterea parului.