Categories: Ştiri sănătate

Mai bun decât omega 3. Uleiul-minune care crește nivelul colesterolului bun

Uleiul de krill, extras din crustacee mici asemănătoare creveţilor, care se găsesc în Oceanul Antarctic, este considerat cel mai bun acid gras. Spre deosebire de acizii omega-3 din uleiul de peşte, acesta se absoarbe în totalitate în organism şi nu conţine metale grele sau alte toxine.

Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de peşte care a fost îndelung cercetat, uleiul de krill nu are la activ foarte multe studii. Cercetătorii au subliniat că sunt necesare mai multe studii realizate pe oameni, însă până acum uleiul de krill s-a dovedit a fi sigur şi eficient pentru organismul nostru.

Acizii graşi omega-3 sunt recunoscuţi pentru efectul protector pe care îl au asupra organismului, dar mai ales asupra sănătăţii inimii. Aceştia au trei componente esenţiale: acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) şi acid alfa-lipoic (ALA), iar primele două categorii sunt cele care se absorb mai uşor în organism. Cele mai bune surse de acid eicosapentenoic (EPA) şi acid docosahexenoic (DHA) sunt cele marine (somon, ton, macrou, hering etc.), în timp ce acidul alfa-lipoic (ALA) se regăseşte în nuci, soia, avocado, ulei de măsline şi seminţe de in.

Din cauza riscului de contaminare a peştilor cu toxine, cercetătorii vin cu o soluţie, înlocuind uleiul de peşte cu cel de krill, nişte crustacee mici asemănătoare cu creveţii şi care sunt principala hrană a balenelor din Oceanul Antarctic.

Potrivit specialiştilor, uleil de krill este superior celui de peşte care era folosit până acum în suplimentele cu omega-3, întrucât are o structură ce face ca substanţele nutritive din el să fie mult mai uşor de absorbite. Uleiul de krill conţine în plus faţă de uleiul de peşte un antioxidant puternic numit astaxantină, care împiedică oxidarea acidului eicosapentenoic (EPA) şi a acidului docosahexenoic (DHA).

Un studiu realizat în anul 2007 şi apărut în publicaţia „American College of Nutrition” arată că administrarea zilnică a 300 miligrame de ulei de krill reduce riscul de inflamaţii în cazul persoanelor care au probleme cu inima şi cu artrita. Totodată, uleiul de krill creşte nivelului colesterolului bun (HDL) şi scade trigliceridele.

Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de peşte care a fost îndelung cercetat, uleiul de krill nu are la activ foarte multe studii. Cercetătorii au subliniat că sunt necesare mai multe studii realizate pe oameni, însă până acum uleiul de krill s-a dovedit a fi sigur şi eficient pentru organismul nostru.

Recent Posts

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 minute ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

35 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

o oră ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

2 ore ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

3 ore ago

Citeste si: