Uleiul de krill, extras din crustacee mici asemănătoare creveţilor, care se găsesc în Oceanul Antarctic, este considerat cel mai bun acid gras. Spre deosebire de acizii omega-3 din uleiul de peşte, acesta se absoarbe în totalitate în organism şi nu conţine metale grele sau alte toxine.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de peşte care a fost îndelung cercetat, uleiul de krill nu are la activ foarte multe studii. Cercetătorii au subliniat că sunt necesare mai multe studii realizate pe oameni, însă până acum uleiul de krill s-a dovedit a fi sigur şi eficient pentru organismul nostru.
Acizii graşi omega-3 sunt recunoscuţi pentru efectul protector pe care îl au asupra organismului, dar mai ales asupra sănătăţii inimii. Aceştia au trei componente esenţiale: acid eicosapentenoic (EPA), acid docosahexenoic (DHA) şi acid alfa-lipoic (ALA), iar primele două categorii sunt cele care se absorb mai uşor în organism. Cele mai bune surse de acid eicosapentenoic (EPA) şi acid docosahexenoic (DHA) sunt cele marine (somon, ton, macrou, hering etc.), în timp ce acidul alfa-lipoic (ALA) se regăseşte în nuci, soia, avocado, ulei de măsline şi seminţe de in.
Din cauza riscului de contaminare a peştilor cu toxine, cercetătorii vin cu o soluţie, înlocuind uleiul de peşte cu cel de krill, nişte crustacee mici asemănătoare cu creveţii şi care sunt principala hrană a balenelor din Oceanul Antarctic.
Potrivit specialiştilor, uleil de krill este superior celui de peşte care era folosit până acum în suplimentele cu omega-3, întrucât are o structură ce face ca substanţele nutritive din el să fie mult mai uşor de absorbite. Uleiul de krill conţine în plus faţă de uleiul de peşte un antioxidant puternic numit astaxantină, care împiedică oxidarea acidului eicosapentenoic (EPA) şi a acidului docosahexenoic (DHA).
Un studiu realizat în anul 2007 şi apărut în publicaţia „American College of Nutrition” arată că administrarea zilnică a 300 miligrame de ulei de krill reduce riscul de inflamaţii în cazul persoanelor care au probleme cu inima şi cu artrita. Totodată, uleiul de krill creşte nivelului colesterolului bun (HDL) şi scade trigliceridele.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de peşte care a fost îndelung cercetat, uleiul de krill nu are la activ foarte multe studii. Cercetătorii au subliniat că sunt necesare mai multe studii realizate pe oameni, însă până acum uleiul de krill s-a dovedit a fi sigur şi eficient pentru organismul nostru.