Din cuprinsul articolului
Guvernul va majora salariul minim brut, inclusiv în firmele private, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024, a reconfirmat principalul partid de guvernare, PSD.
„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor” – susțin politicienii social-democrați, în comunicat.
De asemenea, PSD, în colaborare cu ministrul social-democrat al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va propune un act normativ prin care va fi „definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România”.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale, confirmase luna trecută, în cadrul unor discuții purtate cu mai mulți angajatori, că „începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană”.
Modul de stabilire a salariului minim brut pe țară se va schimba în următoarea perioadă, în contextul apariției Directivei Europene nr. 2.041/2022, care ar trebui transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024. Practic, valoarea salariului minim nu se va mai stabili în urma negocierilor dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor, în cadrul Consiliului Național Tripartit, ca până acum, ci în baza unui mecanism clar de calcul.
Gabriela Putinae lucrează de 18 ani într-o cofetărie din Bucureşti. Lunar primește pe card puțin peste 2.000 lei. De luna viitoare va beneficia de o creștere a salariului cu 284 de lei. În situația Gabrielei mai sunt aproape 800.000 angajați, care lucrează pe salariul minim pe economie și care vor avea parte de o creștere a venitului cu peste 12%.
Salariul minim pe economie a fost majorat de la 3.300 lei la 3.700 lei brut. Din această sumă, 300 lei sunt scutiți de taxe și contribuții, față de 200 lei neimpozitați câți au fost până acum. Asta înseamnă că aproape 2 milioane de angajații vor primi de la începutul lunii viitoare aproape 2.400 lei net, notează Romania Tv.
Antreprenorii sunt cei care vor suporta majorarea salariului minim şi ar putea mări preţul produselor şi serviciilor, cred analiştii financiari.
„Factor stimulator al inflaţiei, posibile creşteri de preţuri pe piaţă. În urma creşterilor unor costuri cu munca companiilor este posibil ca acestea să recurgă la restucturare de personal”, explică Dan Schwartz, expert fiscal.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…