Din cuprinsul articolului
Măsuri atac nuclear. Ministerul Afacerilor Interne a venit cu noi precizări, după ce în spațiul public s-a vehiculat că românii au început să primească broșuri în format PDF cu „Măsuri ce se execută în caz de accident nuclear și urgență radiologică”, în contextul amenințărilor recente ale lui Vladimir Putin cu privire la armele nucleare.
”Atragem atenția populației asupra unor mesaje scoase din context privind un set de măsuri ce trebuie luate în caz de accident nuclear și urgență radiologică, emis de ISU Constanța. Mesajele respective au fost transmise în spațiul virtual, prin intermediul rețelelor de socializare și unor aplicații, creând, în mod nejustificat, panică în rândul receptorilor.
Materialul se regăsește în setul măsurilor preventive în cazul diverselor tipuri de risc și este postat încă din 2012 pentru corecta informare a opiniei publice privind modul și măsurile de comportare în aceast tip de situație de urgență.
Setul de măsuri ce trebuie luate de populație în caz de accident nuclear și urgență radiologică a fost descărcat folosind link-ul acesta.
Menționăm că toate seturile de măsuri privind pregătirea populației în cazul apariției unor situații de urgență pot fi consultate accesând link-ul http://www.isudobrogea.ro/prevenire/protectia_populatiei/”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.
Există posibilitatea ca să primiţi mesaje să evacuaţi zona în care vă găsiţi. Toate informaţiile necesare pentru evacuare vor fi transmise la radio şi TV sau vor fi anunţate prin sistemul de amplificare al maşinilor de Poliţie şi ale structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, informează autoritățile.
Dacă vi se comunică să evacuaţi zona, aveţi grijă să împachetaţi următoarele:
– articole de toaletă şi două rânduri de haine ;
– medicamente prescrise şi alte medicamente necesare;
– acte de identitate, bani, carnete CEC, permisul de conducere etc.
„Un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficientă dacã este luată înaintea expunerii la iod radioactiv.
În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%.
Administrarea de pastile KI trebuie făcută în cazul unei urgenţe. Astfel de pastile vor fi disponibile şi la Centrul de Primire pentru a fi distribuite. Şcolile din localităţile din vecinătatea centralei nucleare vor avea cantităţi suficiente de pastile pentru copii. Personalul şcolilor va administra aceste pastile copiilor, atunci când va fi necesar. Pentru personalul care se găseşte în tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire.”, se arată în broșura ISU.
Populația se poate proteja cu mijloace improvizate de protecție, precum filtrul de cărbune, masca tip glugă, cu mijloace improzivate din materiale aflate la îndemână pentru protecția căilor respiratorii, pentru protecția ochilor, a pielii, a picioarelor, mâinilor și palmelor.
„Aceste mijloace nu oferã protecţie dacã se stă în atmosferă contaminată mai mult de 3 – 7 minute. De aceea, cea mai bunã metodă de protecţie este părăsirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi şi în cazul contaminării radioactive”, avertizează însă autoritățile.
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…
Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…