Sari la conținut

Cum să scapi de mahmureală

Zilele de sărbătoare predispun uneori la tot felul de excese, de la cele alimentare la cele bahice. Uneori, uiți că ți se poate face rău de la alcoolul consumat alături de prieteni și apoi regreți imprudența făcută. Majoritatea mahmurelilor trec fără probleme în 24 de ore. Cele mai bune remedii pentru mahmureală sunt timpul și odihna.

Cantitățile de alcool recomandate de medici nu trebuie să depășească 500 ml de bere, 300 ml de vin sau 100 ml de tărie pentru bărbați și jumătate din aceste cantități pentru femei. Dacă vreți să vă cinstiți mai mult de Sărbători, alegeți băuturi cu concentrație mai mică de alcool și evitați cocktaiulurile sau combinațiile de alcool cu energizant.

Indicat este să nu faci excese de niciun fel, dacă însă totuși ai băut prea mult, sunt anumite metode care te pot face să-ți revii.

Pentru început uite principalele mituri legate de mahmureală:

Cafeaua te va trezi. Este fals deoarece deși alcoolul te face somnoros, cofeina fiind un stimulent care deși te poate face să te trezești nu va accelera metabolismul alcoolului. Mai mult, se pare că acestă băutură este chiar periculoasă în starea de mahmureală deoarece îți poate crea falsa impresie că ești suficient de treaz încât să conduci mașina.

Băuturile energizante te ajută Este tot un mit. Amestecarea alcoolului cu băuturi energizante este periculoasă, așa că mai bine nu încerca. Explicația este aceea că

Mult mai periculoasă este combinaţia de alcool şi energizant, mai ales dacă bei tărie. Energizantul, prin substanţele conţinute, este un puternic stimulant al sistemului nervos central, pe când alcoolul este un deprimant la fel de puternic. Unele persoane nu pot suporta această combinaţie de substanţe opuse şi există riscul unor probleme cardiace.

Dușul cu apă rece. De asemenea, este fals acest ajutor. Atunci când ai băut destul de mult, este nerecomandat să facă duș. De exemplu, poți să aluneci în baie și să-ți mai fracturezi și piciorul. Sunt și cazuri în care șocul unui duș rece poate provoca chiar pierderea conștiinței.

Mănâncă alimente grase pentru a te trezi. Fals. Alcoolul este absorbit prin mucoasa stomacului, iar dacă ai stomacul plin de alimente grase atunci când bei alcool, acesta va fi absorbit în sângele tău mai lent. Este știut faptul că alcoolul este absorbit în sânge în aproximativ 10 minute, iar odată ce alcoolul este în sângele tău, deja este inutil să mai mănânci alimente grase, acestea nu vor mai avea efect. Specialiștii mai spus că această combinație de alcool și alimente grase poate provoca chiar tulburări ale tranzitului intestinal, mai exact diaree.

Iată încă ce poți face:

  • Încearcă să dormi cât mai mult, deși este posibil ca somnul să fie fragmentat, întrerupt și dificil. În timpul somnului, ficatul are timp să metabolizeze tot alcoolul.
  • Bea un pahar mare de apă înainte de a vă culca pentru a lupta împotriva efectelor deshidratante ale alcoolului.
  • De asemenea, ia un alt pahar mare de apă pe care să-l ții lângă pat. Dacă te trezești bea din el.
  • Nu lua niciodată pastile de dormit sau antidepresive daci ai băut.
  • Pune puțină gheață sau o cârpă rece pe cap. Va ameliora durerea de cap.

Trucuri ca să nu te îmbeți:

  • Chiar dacă ești cu prietenii, încearcă să numeri băuturile.
  • Alege băuturi care nu conțin mult alcool. Ideale sunt cele slab alcolizate. De exemplu, când ai ajuns la petrecere, alege o băutură slab alcoolizată. Poți opta pentru vin și stai departe de cele mai tari – vodka, gin, whisky, ţuică. Important este să rămâi la ea toată seara. Dacă amesteci băuturile ai şanse mari să te ameţeşti, chiar şi după o cantitate mică, iar mahmureala de a doua zi va fi intensă. Din acest motiv, cocktail-urile nu sunt chiar potrivite pentru cine nu are „experienţă” în ale băutului.
  • Bea încet, nu pe grabă.
  • Între halbele de bere, poți face o pauză în care să bei și un pahar de apă.
  • Nu amesteca băuturile. De exemplu, dacă ai băut o bere, continuă seara tot cu acestă băutură.
  • Înainte de a ajunge la local, nu uita să mănânci. Dacă ai stomacul gol, alcoolul va fi foarte repede absorbit. Consumă o masă bogată în carbohidrați sau grăsimi înainte de a bea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel