Sari la conținut

„Mă mănâncă gâtul și mă face să tușesc noaptea”. Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne

leac natural pentru tuse şi răceli
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Mă mănâncă gâtul și mă face să tușesc noaptea”. Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne! Tusea nocturnă afectează puternic calitatea somnului și are un impact negativ asupra calității vieții noastre. Cum poate fi explicat, prevenit și gestionat acest fenomen?

Ce este tusea nocturnă?

O tuse nocturnă, după cum sugerează și numele, este o tuse invalidantă care apare în principal noaptea, când dormim sau încercăm să adormim. Ea poate fi cauzată de mai mulți factori: alergii, inflamația căilor respiratorii, infecții respiratorii, astm sau chiar reflux gastroesofagian, potrivit Sante Magazin.

Tusea nocturnă este mai greu de controlat. Pacienții sunt cufundați în somn și o găsesc mai greu de controlat, lucru ce duce la nopți nedormite și zile somnoroase.

„Mă mănâncă gâtul și mă face să tușesc noaptea”. Sfaturi pentru calmarea tusei nocturne

Așadar, tusea este un reflex defensiv care vă permite să faceți față unei iritații la nivelul căilor respiratorii superioare:

  • nas
  • corzi vocale
  • trahee sau inferioare (plămâni).

Tusea, potrivit medicilor, poate fi de mai multe feluri:

  • Acută, ce durează mai puțin de trei săptămâni;
  • Subacută (între trei și opt săptămâni);
  • Cronică (mai mult de opt săptămâni);
  • Uscată sau umedă.

Tusea umedă nocturnă, cunoscută și sub numele de tuse productivă, se caracterizează prin expectorația de mucus.

Pe de altă parte, tusea nocturnă uscată se caracterizează prin accese de tuse persistente și iritante, care pot deveni rapid obositoare și chiar dureroase.

Cum să calmezi tusea uscată?

În primul rând, trebuie să știți că statul culcat exacerbează foarte mult tusea nocturnă: face mai dificilă evacuarea mucusului și stimulează mai mult reflexul tusei.

  • Aerul din dormitorul nostru poate fi, de asemenea, implicat în aceste episoade de tuse: dacă este prea cald și/sau nu este suficient de aerisit, ne poate irita căile respiratorii.
  • Fumatul poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra episoadelor de tuse nocturnă și diurnă.

Anumite boli respiratorii

Mai multe boli respiratorii pot provoca tuse nocturnă, inclusiv astm prost controlat, rinită virală sau alergică, bronșită etc. Toate aceste situații generează o hiperreactivitate a bronhiilor, care, coroborată cu poziția culcată, favorizează tusea nocturnă.

Atunci când tusea durează mai mult de trei săptămâni, ea poate indica prezența tusei convulsive. Și alte boli respiratorii pot provoca episoade de tuse nocturnă, cum ar fi:

  • tuberculoza;
  • fibroza chistică;
  • embolia pulmonară;
  • emfizemul pulmonar.

Pacienții diagnosticați cu boală de reflux gastroesofagian sunt predispuși la o tuse uscată pe timp de noapte, legată de o alergie la acarieni, polen, păr de animale, mucegai, etc.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficienței cardiace poate provoca o tuse nocturnă, dar tusea poate apărea la câteva ore după administrarea medicamentului.

  • Tusea psihogenă. Aceste stări nocturne sunt greu de depășit și nu par să depindă de niciun factor cunoscut.
  • Gestionarea tusei nocturne necesită, prin urmare, o mai bună gestionare a propriilor emoții.

Cum oprești tusea nocturnă?

  • Tratamentul unei tuse nocturne depinde, evident, de diagnostic.

Un specialist poate prescrie medicamente pentru tuse, medicamente antivirale și antibacteriene. Recomandările simple pot ajuta la ameliorarea semnelor de disconfort ale bolii.

În plus, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a limita tusea nocturnă: Primul sfat este să vă ridicați ușor capul de pe pernă, astfel încât să vă aflați într-o poziție semi așezată. Acest lucru împiedică stagnarea secrețiilor în bronhii, limitând astfel tusea nocturnă.

Consumul de lichide calde din abundență calmează senzația neplăcută din gât. Păstrați nivelul de umiditate din cameră între 40-60%. De asemenea, este indicat să aerisiți camera. Pentru a potoli simptomul enervant faceți gargară cu ceaiuri din plante sau soluții antiseptice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel