Din cuprinsul articolului
”Mă doare burta jos.” Durerea pelvină afectează partea inferioară a abdomenului, între buric și zona inghinală. Apariția acesteia poate fi asociată crampelor menstruale, ovulației sau unei intoleranțe alimentare, însă poate fi cauzată și de o problemă realmente gravă.
Doar medicul va putea identifica în astfel de cazuri cauza durerii pelvine, motiv pentru care a te adresa acestuia este dovada responsabilității față de propria sănătate. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate explică nouă posibile cauze ale acestui tip de durere.
1. Durerile menstruale și crampele
Durerile și crampele menstruale sunt cauze frecvente și comune ale durerii pelvine. Mai mult de jumătate dintre femei se confruntă cu durerea pelvină în zilele premergătoare menstrei, atunci când uterul se contractă pentru a elimina mucoasa care îl căptușește la interior (endometru). Durerea este resimțită ca un spasm muscular sau este similară durerii provocate de o lovitură. Compresele calde și analgezicele ușoare, dintre cele care se eliberează fără prescripție medicală, ameliorează durerea. Însă atunci când aceasta este intensă, severă, va trebui investigată și tratată de medic.
2. ”Mă doare burta jos” – Ovulația
La ovulație, ovarele eliberează un ovul și odată cu el un lichid. Acest lichid se poate răspândi în zona pelvină, provocând durere pe partea ovarului care a eliberat ovulul, dreaptă sau stângă. Disconfortul poate dura câteva minute sau ore și în principiu nu necesită tratament specific. Însă atunci când durerea persistă mai mult de trei zile sau apare sângerare vaginală, se impune un control de specialitate.
3. ”Mă doare burta jos” – Endometrioza
Endometrioza apare atunci când endometrul crește în afara uterului, ea putând fi cauza durerii pelvine cronice, de lungă durată. Afecțiunea necesită, în funcție de severitatea simptomelor, tratament. Ceea ce este deosebit de important de subliniat este faptul că endometrioza poate împiedica instalarea unei sarcini, fiind așadar cauză de infertilitate, și constituie principalul argument pentru care vizita la medic nu trebuie amânată.
4. Infecțiile cu transmitere intimă
Durerea pelvină poate indica prezența unei infecții cu transmitere intimă (ITS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Alături de durerea pelvină, alte simptome ale infecțiilor cu transmitere intimă includ dureri la urinare, sângerări între menstre și modificări ale aspectului și consistenței scurgerilor vaginale. Oricine se confruntă cu aceste simptome ar trebui să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea tratamentului, care de obicei include și antibiotice. De asemenea, este esențial să fie informați partenerii sexuali despre infecție, pentru a preveni răspândirea acesteia.
5.”Mă doare burta jos” – Bolile inflamatorii pelvine
Boala inflamatorie pelvină este o infecție în uter care poate deteriora țesutul din jur. Apare atunci când bacteriile din vagin sau col intră în pelvis și pun stăpânire pe el. De obicei, boala inflamatorie pelvină este o complicație a unei infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. Împreună cu durerea pelvină mai pot fi prezente și alte simptome precum scurgeri vaginale anormale și sângerări. Bolile inflamatorii pelvine cresc, de asemenea, riscul de infertilitate.
6. Sarcina ectopică (extrauterină)
Durerea pelvină ascuțită, crampele (de obicei concentrate pe o parte), amețelile, greața și sângerările, pot indica o sarcină ectopică. Oricine suspectează că are o sarcină ectopică ar trebui să solicite asistență medicală imediată, deoarece afecțiunea pune viața în pericol.
7. ”Mă doare burta jos” – Aderențele pelvine
O aderență este un țesut cicatricial care apare în interiorul corpului și „lipește între ele” două țesuturi care nu ar trebui conectate. Acest lucru poate provoca dureri cronice, deoarece corpul se luptă să se adapteze la aderență. În general se recomandă intervenție chirurgicală minim invazivă pentru a reduce aderențele și ameliora simptomele.
8. Chisturile ovariene
Chisturile ovariene apar atunci când foliculul ovarian nu se deschide pentru a elibera ovulul sau se înfundă cu lichid. Astfel, în zonă se formează un chist care provoacă balonare, presiune sau dureri pelvine. În multe cazuri chisturile ovariene dispar de la sine, dar în altele pot sângera sau pot „exploda”, ceea ce provoacă dureri pelvine ascuțite, severe, caz în care este necesar tratament sau intervenție chirurgicală.
9. Fibroamele uterine
Deși sunt necanceroase și nu tind să provoace simptome, fibroamele pot fi o sursă de durere la nivelul pelvisului, al spatelui sau în timpul sexului. Fibromul poate provoca sângerări excesive sau crampe în timpul menstruației. Unele fibroame nu necesită tratament. Dacă o femeie consideră că simptomele ei sunt dificil de gestionat, medicii pot recomanda unul dintre numeroasele tratamente, inclusiv medicamente, proceduri neinvazive sau intervenții chirurgicale.