Cum recunoști luxația congenitală de șold și semne de alarmă la care trebuie să fii atentă în primul an din viață al copilului tău.
Venirea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai minunate lucruri care i se poate întâmpla unui om. Pe lângă imensa bucurie pe o care o simt proaspeții părinți, există și un revers al medaliei, teama imensă în fața acestui mare necunoscut.
În special, pentru părinții care se află la primul copil, întrebările sunt multiple, semnele de alarmă și mai și. Sigur, numeroase semne de întrebare au și părinții ceva mai experimentați, în ultimă instanță fiecare nouă experiență vine cu experințele ei.
De bun augur, în viața oricărui începător în parenting, este existența unui specialist în puericultură. Ana Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric, este specialistul nostru și ne vorbește astăzi despre semne de alarma la care trebuie să fim atenți în primul an de viață al copilului.
Aceasta este perioada în care evoluția celui mic se întâmplă într-un ritm alert și important este să nu treacă nimic neobservat.
„Timp de 9 luni, bebelușul a trăit într-un mediu cu totul și cu totul diferit, față de momentul nașterii și venirea lui acasă. Singurele sunete cunoscute fiind: ritmul bătăilor inimii mamei, vocea părinților pe care le cunoaște cel mai bine. Restul sunt necunoscute pentru el și le descoperă cu fiecare clipă petrecută împreună.
Pentru a-i putea oferi cel mai bun start în viață, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, este foarte important să deții informații complete, corecte, adaptate la nevoile voastre de familie și mai ales la nevoile bebelușului”, explică specialistul.
Iată care sunt principalele semne de alarmă la care să fii atentă în primul an din viață al copilului tău
1. Plagiocefalia (cunoscută în rândul oamenilor ca sindromul capului turtit). Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană mai bine spus) din spate sau cea laterală este turtită/diformă. Această deformare este cauzată fie de presiunea exercitată de oasele bazinului sau intercostale în cazul unui bebeluș care nu s-a întors cu capul în jos în ultimul trimestru de sarcina, fie de anumite poziții deficitare în primele săptămâni de viața. În plus, o altă cauză a plagiocefaliei este determinată de apariția unui torticolis (când un muschi este mai îngust sau mai scurt pe o parte a gâtului determinând bărbia să se incline pe partea opusă), afecțiune des întâlnită în cazul bebelușilor prematuri.
„Nu este de speriat pentru că această afecțiune se poate preveni/trata în decursul a primelor săptămâni după naștere. Bebelușul poate fi pus fie într-un dispozitiv special de poziționare (perne cu interior gol, dacă vorbim de o deformare pe lat a cutiei craniene), fie prin alternarea constantă a poziției bebelușului. Un alt aspect la care mamele trebuie să se gândească este utilizarea unui port bebe (wrap /sling) care să permită menținerea bebelușului în brațe, pe burtă fără alt sprijin (o poziție statică crește riscul de aplatizare)”, conchide Ana Maria Vasiluță.
2. Luxația congenitală de șold este, de asemenea, o situație medicală care dacă apare trebuie și poate fi rezolvată în primele săptămâni de viață.
Există două forme: displazia luxantă de șold și luxația congenitală de șold. Cele două afecțiuni pot fi unilaterale (la unul dintre șolduri) sau bilaterale (la ambele și sunt cele mai frecvente).
Care sunt simptomele luxației congenitale de șold?
Pliurile interne ale coapsei sunt asimetrice sau inegale numeric, din cauza relaxării mușchilor aductori de partea luxată.
La fetițe se observă inclinarea fantei vulvare spre partea luxată.
Șanțul interfesier este oblic pe axul longitudinal al corpului.
Membrele inferioare sunt inegale în lungime (în forma unilaterală).
Laxitate articulară mare, care dă un grad de amplitudine foarte mare pentru mișcările de rotație internă, rotație externă.
Acești copii încep să meargă mai târziu (la 18-20 de luni)
Mers șchiopătat
Indiferent de semnele de întrebare pe care le ai, de fiecare dată când ai dubii în ceea ce privește starea de sănătate a celui mic, apelează la ajutorul unui profesionist.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…