Lupusul este o boală cronică inflamatorie autoimună dificil de diagnosticat. Boala apare atunci când propriul sistem imunitar atacă țesuturile și organele. La ora actuală nu există un tratament care să vindece boala, ci doar medicamente care să o controleze.
Practic, afecțiunea provoacă inflamație în întregul corp, cuprinde inclusiv articulațiile, pielea, inima, creierul, rinichii. Această boală poate fi severă și poate pune viața în pericol.
În România, 9.000 de persoane suferă de lupus, iar la nivel internațional această boală afectează 5 milioane de oameni. Datele statistice, susțin că la nivel global, lupusul afectează între 40 și 100 de persoane la fiecare 100.000 de oameni. Totodată, 9 din 10 persoane cu lupus sunt femei. Boala se declanșează de obicei când omul este tânăr, în putere. Apare practic “din senin”, atunci când nici nu-ți imaginezi că te poți îmbolnăvi.
Boala este greu de diagnosticat deoarece simptomele se regăsesc și în alte afecțiuni. Principalul simptom este cel al apariției unei iritații faciale ce seamănă cu forma aripilor unor fluturi, iritație care apare pe ambii obraji. Leziunile cutanate apar întâi pe față dar ulterior se pot întinde și pe alte zone ale corpului.
Iată care sunt principalele simptome:
Există 4 forme de lupus:
Medicii spun că 70% dintre cazurile de lupus sunt reprezentate de Lupusul Eritematos Sistemic (LES).
Diagnosticarea extrem de dificilă
Diagnosticarea LES este dificilă, în medie sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect. Explicația este aceea că simptomele bolii sunt comune și altor afecțiuni. În prezent, nu există un test unic pentru diagnostic.
Principalii factori care pot declanșa boala:
La ora actuală specialiștii susțin că nu există o cauză clară a bolii. Însă o serie de factori pot influența declanșarea acesteia. Astfel, printre factorii declanșatori regăsim: moștenirea genetică, stresul, expunerea la toxine, fumatul, creșterea nivelului de estrogen, expunerea la lumina soarelui, anumite medicamente pentru tensiunea arterială, unele anti-covulsive, sau chiar unele antibiotice.
Boala nu se vindecă
Din păcate, astăzi încă nu există un tratament curator. Tratamentul este alcătuit din medicamente antiinflamatoare nesteroide (AINS), corticosteroizi și medicamente imunosupresoare. Acestea au rolul de a ameliora simptomele și de a crește viața pacienților.
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…