Lupus eritematos sistemic (SLE) sau mai simplu, lupus, este o afectiune cronica autoimuna, care se caracterizeaza prin inflamatie microvasculara sistemica si durere raspandita in majoritatea corpului.
Sistemul imun are functia de a proteja organismul de actiunea factorilor nocivi externi (infectii bacteriene, infectii virale si asa mai departe), dar uneori se intampla sa atace propriile structuri sanatoase.
Manifestarile tipice sunt durerile articulare, tulburari neurologice, de la durere de cap la psihoza lupica, afectare renala, cardiovasculara, cutanata si pulmonara.
Este lupusul o boala ereditara?
Pana in acest moment, nu se cunosc motivele exacte pentru care apare LES. Exista multiple centre de cercetare care analizeaza etiologia bolii. Exista mai multe teorii care se bazeaza pe existenta unor factori declansatori.
Studiile recente au descoperit ca exista pacienti cu predispozitie genetica pentru manifestarea simptomelor lupusului. Rudele de gradul intai al unui pacient cu lupus au de 8 ori mai multe sanse sa dezvolte boala.
Mai mult, bolile autoimune nu apar niciodata singure, ci se asociaza in cadrul unor sindroame autoimune familiale.
Ne-am intrebat daca pacientele pozitive care au o sarcina in curs de dezvoltare prezinta risc de transmitere a bolii. Raspunsul este ca da, iar riscul este mai mare pentru nou-nascutul de sex feminin, decat pentru cel de sex masculin.
Alte teorii posibile ar fi prezenta unor markeri genetici (HLA I, HLA II) si deficiente ereditare multiple la nivelul unor structuri ale organismului.
Lupusul si hormonii
Femeile au sanse mult mai mari sa dezvolte LES decat barbatii din cauza modificarilor hormonale care apar in perioada reproductiva in organismul feminin.
Ne referim la cresterea concentratiei metabolitilor estrogenici si la nivelul crescut de prolactina. Contraceptivele orale agraveaza simptomele bolii.
Majoritatea pacientelor dezvolta afectiunea la varste cuprinse intre 15 si 45 de ani.
Mediul in care traim influenteaza aparitia bolii
Factorii de mediu ne influenteaza direct starea de sanatate. Expunerea la razele UV modifica anumite sevente din codul genetic al celulelor si poate duce la declansarea crizelor acute de lupus.
De asemenea, anumite infectii virale pot fi motivul pentru care lupusul isi face aparitia: rujeola, rubeola, infectia cu virusul Epstein-Barr.
In plus, anumite medicamente au ca reactii adverse simptome tipice sindromului lupic: hidralazina, procainamida, anticonceptionalele.
Care sunt simptomele tipice?
Lupusul este o boala caracterizata de pleiomorfism clinic si biologic si care evolueaza cu perioade de acutizari si ameliorari. Cu alte cuvinte, uneori simptomele apar brusc, in pusee de activitate, alteori abia isi fac simtita prezenta.
Toate sistemele de organe pot fi afectate separat sau simultan. De aceea fiecare caz de lupus este unic in felul sau. In acelasi timp, diagnosticul este dificil, deoarece simptomele sunt asemanatoare cu cele ale alor boli. In general, diagnosticul se poate stabili la sectia de reumatologie sau nefrologie.
In majoritatea cazurilor, pacientii acuza manifestari articulare. Ne referim la poliartitra simetrica, redoare matinala, eroziuni osteocartilaginoase si tumefactii ale articulatiilor.
Muschii sufera prin fenomenul de miozita lupica si pacientul resimte dureri intense, astenie si hipotrofie musculara. La nivel osos poate sa apara fenomenul de osteonecroza aseptica, situatie deosebit de grava.
Medicii de la sectia de reumatologie analizeaza si interpreteaza toate informatiile pentru a stabili planul de tratament corect.
La nivel neurologic, pacientul poate sa acuze durere de cap, hemipareza, psihoza lupica manifestata prin dezorientare temporo-spatiala, anxietate, insomnie, depresie, halucinatii, labilitate psihica, neuropatie periferica.
La nivel cutanat apar niste leziuni care ajuta la stabilirea diagnosticului precoce. Verspertilio este eruptia eritematoasa cu aspect de ,,aripi de fluture’’, care apare dupa expunerea la soare.
Alte leziuni nespecifice ar fi alopecia, ulcerele orale si nazale nedureroase, sindromul Raynaud si livedo reticularis.
Cum se poate trata
In ultimul timp, au fost dezvoltate multiple tehnici de tratament impotriva lupusului eritematos sistemic.
Va recomandam sa luati legatura cu medicii din echipa noastra de reumatologie sau nefrologie pentru a primi un tratament personalizat.
Daca observati prezenta eruptiei faciale, a durerilor articulare, daca va deranjeaza durerea de cap sau observati tulburari la nivelul rinichilor, nu ezitati sa luati legatura cu medicii din echipa noastra.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…