Din cuprinsul articolului
Lupta cu cancerul. Președintele CNAS, Adela Cojan, a vorbit despre implicarea CNAS în prevenția, depistarea și tratamentul cancerului.
„Programul național de cancer se află în dezbatere. Este un prim draft ce a fost dezvoltat cu ajutorul specialiștilor, cu ajutorul asociaților de pacienți, au intervenit și autoritățile și cred că este un program extrem de ambițios, cuprinde toate palierele legate de managementul cancerului, de la depistare, prevenție, până la tratament și grija pentru calitatea vieții pacientului diagnosticat cu cancer.
Pe lângă planul de depistare precoce ai factorilor de risc, de educație pentru sănătate, proiectul prevede și interconectarea instituțiilor care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul pacienților bolnavi de cancer.
Are responsabilități și termene atât pentru casa națională, pentru Ministerul Sănătății, pentru Institutul Național de Sănătate publică, zic eu că este un program complet, pentru că este inclus și traseul pacientului diagnosticat cu cancer în sistemul sanitar românesc.
Sunt prevăzuți atât markerii tumorali pentru depistarea cancerelor, cât și terapiile inovative utilizate în tratamentul personalizat al cancerului, după cum sunt prevăzute și elemente de asigurare a îngrijirii pacientului cu cancer, referitoare la paliație, la psiho-terapie oncologică, sfaturi de onco-nutriție sau onco-fertilitate.
CNAS a analizat o serie de obiective operaționale ale acestui plan, în sensul în care, deja, în contractul cadru și normele de aplicare, de la 1 aprilie a lărgit pachetul de servicii, oferind medicilor de familie posibilitatea să asigure o serie de consulații de prevenție, însoțite de niște investigații paraclinice, astfel încât să reducem mult din timpii de așteptare, atât pentru diagnosticare, cât și pentru accesul la tratament.
Consultațiile preventive reprezintă apanajul medicinei de familie, pentru care și aici am făcut pași importanți, o suplimentare a finanțării acestui domeniu de asistență medicală, cu 22%, precum și lărgirea pachetului de servicii medicale, cu posibilitatea efectuării unor investigații de laborator, peste valoare de contract ale furnizorilor de investigații paraclinice.
Totodată, așa cum introdusesem pe perioada pandemiei, posibilitatea investigațiilor de înaltă performanță, RMN, CT sau PET-CT și am prelungit valabilitatea actelor normative ce prevedeau efectuarea investigațiilor paraclinice de înaltă performanță pentru cancere, pentru bolile cardiovasculare, pentru bolile neurologice, afecțiunile rare și post-COVID (…)
Consultațiile de prevenție, așa cum le-am redenumit și redefinit în noul contract cadru și normele de aplicare ale acestuia, prevăd efectuarea acestor consultații specifice pentru identificarea principalilor factor de risc asociați diverselor localizări de cancere, consultații de prevenție însoțite de analize care vor putea fi efectuate peste valoarea de contract a furnizorilor de investigații paraclinice.
Va exista obligativitatea sau recomandarea din partea sistemului asigurărilor sociale de sănătate ca persoanele trecute de 40 de ani să-și efectueze aceste 3 consultații și investigații, cel puțin o dată pe an pentru persoanele de peste 40 de ani.
Pentru persoanele de sub 40 de ani se recomandă cel puțin o dată la 3 de ani”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS , în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…