Categories: Știrile zilei

Luna în care se va aplica noul prag de neimpozitare a pensiilor

Începând cu luna octombrie, se va aplica noul prag de neimpozitare a pensiilor, care crește de la 2.000 la 3.000 de lei. Această decizie, adoptată de Parlament în procedură de urgență, asigură că persoanele care au beneficiat de recalcularea pensiilor și au primit sume mai mari nu vor pierde nimic din cauza depășirii vechiului prag de impozitare.

De asemenea, această măsură se va aplica și pensiilor militare începând cu 1 octombrie, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.

Această modificare reprezintă un pas important în sprijinul pensionarilor, oferindu-le o protecție mai mare în fața impozitelor și asigurându-se că o parte mai mare din pensiile lor rămâne neimpozitată, transmite RADOR.

Casa de Pensii: noi mențiuni privind trecerea la pensie

Casa Națională de Pensii Publice a făcut precizări referitoare la trecerea la pensie pentru limită de vârstă în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare.

Potrivit CNPP, anumite tipuri de pensii, cum ar fi pensiile anticipate parțiale, pensiile anticipate și pensiile de invaliditate – pot fi automat transformate în pensii pentru limită de vârstă atunci când persoana respectivă ajunge la vârsta standard de pensionare (reducându-se vârsta, dacă este cazul).

Această transformare se face dacă persoana a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă suficientă (stagiul complet de cotizare) și, în unele cazuri, dacă această perioadă depășește cu cel puțin 5 ani stagiul minim de cotizare.

Cu alte cuvinte, la împlinirea vârstei de pensionare și îndeplinirea condițiilor de cotizare, pensiile menționate devin pensii obișnuite pentru limită de vârstă.

Modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă

”Având în vedere numeroasele întrebări referitoare la modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare, facem următoarele precizări:

  • Potrivit art. 144 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, “La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează …”
  • Conform art. 144 alin. (3) și (4) din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
  • Potrivit art. 144 alin. (7) din Legea nr. 360/2023, “La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.”
  • Potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, “La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2).”
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Când sunt îndeplinite condițiile pentru pensia de limită de vârstă?

  • La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv;
  • La împlinirea vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv, potrivit legii.

Ce trebuie să cunoașteți?

Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

3 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

4 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

4 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

5 ore ago

Citeste si: