Din cuprinsul articolului
Intervenția chirurgicală este aproape întotdeauna necesară pentru a trata cancerul de sân. Aceasta înseamnă fie lumpectomie, fie mastectomie pentru a îndepărta tumora, în funcție de tipul și stadiul acesteia.
Dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân și medicul dvs. vă recomandă o lumpectomie, probabil că aveți întrebări. Dr. Michelle O’Shea, oncolog chirurg de sân la Houston Methodist, este aici pentru a vă răspunde la cele mai frecvente.
Lumpectomia este termenul pe care îl auzim cel mai des, dar Dr. O’Shea face o precizare importantă:
„Din punct de vedere clinic, ne referim la o lumpectomie pentru cancerul de sân ca la o mastectomie parțială.”
Asta pentru că o lumpectomie reprezintă îndepărtarea oricărui tip de nodul mamar – chiar și a unuia necanceroasă, cum ar fi un nodul benign care cauzează simptome incomode.
„O mastectomie parțială, pe de altă parte, este o operație de cancer în care îndepărtăm nodulul canceros din sân, precum și o margine de țesut normal din jurul acestuia, iar apoi punem sânul la loc”, explică Dr. O’Shea.
„Într-o astfel de procedură, nu îndepărtăm doar un nodul. Ne concentrăm, de asemenea, pe efectuarea unor pași care ajută la prevenirea recidivei cancerului de sân.”
Îndepărtarea țesutului sănătos din jur este un exemplu de astfel de pas, la fel ca și depunerea de markeri în zonă pentru a ajuta la ghidarea radioterapiei – care este aproape întotdeauna necesară după mastectomia parțială. Ambele ajută la asigurarea distrugerii oricăror celule canceroase persistente.
Având în vedere definiția completă a mastectomiei parțiale, vom simplifica de aici încolo și vom folosi doar definiția cancerului de sân a „lumpectomiei”, numită uneori și operație de conservare a sânului.
Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru cancerul de sân: lumpectomia și mastectomia. Acum că am definit lumpectomia, haideți să explorăm în ce fel este diferită de mastectomie.
„În timpul unei mastectomii, îndepărtăm întregul sân, mai degrabă decât o porțiune din el”, explică Dr. O’Shea. „Putem apoi să urmăm acest lucru cu reconstrucția sânului, fie imediat, fie după un tratament suplimentar.”
În unele cazuri, pielea sânului, mamelonul și areola pot fi lăsate intacte în timpul unei mastectomii, deseori denumită mastectomie de conservare a mamelonului.
„Scopul unei lumpectomii pentru cancerul de sân este de a îndepărta cancerul, păstrând în același timp o mare parte din țesutul mamar normal la locul lui, astfel încât să putem obține un rezultat cosmetic bun”, adaugă Dr. O’Shea. ”
Ori de câte ori este posibil, efectuăm, de asemenea, ceea ce se numește o operație cu cicatrice ascunsă, în care facem incizia într-un mod care minimizează cicatricile vizibile.”
O altă diferență importantă între aceste două operații de cancer de sân: O lumpectomie nu este întotdeauna o opțiune.
Cea mai mare parte a sânului este reținută în timpul unei lumpectomii, ceea ce vă poate face să vă întrebați dacă este un tratament la fel de eficient ca o mastectomie. Aceasta din urmă este preferată de unele femei, care se simt mai încrezătoare că cancerul nu va reveni, deoarece întregul sân este îndepărtat.
„Știm acum că o persoană care face o lumpectomie urmată de radioterapie are același risc de recidivă ca și o persoană care a făcut o mastectomie”, spune Dr. O’Shea. „Radiația reduce riscul de recidivă cu cel puțin 50% la toate pacientele”.
Cancerul de sân este o boală complexă și recidiva se întâmplă. Acestea fiind spuse, acest risc este influențat în primul rând de factori precum tipul de cancer de sân, stadiul la momentul diagnosticului și implicarea ganglionilor limfatici.
Iar pentru cei care sunt îngrijorați de efectele secundare ale radioterapiei care urmează după o lumpectomie, Dr. O’Shea adaugă că tratamentul nu vă face să vă simțiți rău sau să vă cadă părul. Cel mai vizibil efect secundar este pielea roșie, ca o arsură solară, și de obicei se rezolvă în timp.
„Pentru unele femei de peste 70 de ani care au rezultate favorabile, putem omite radioterapia și putem folosi medicamente și o monitorizare atentă pentru a ajuta la reducerea riscului de recurență”, adaugă Dr. O’Shea.
„Participăm, de asemenea, la un studiu, numit studiul „DEBRA”, pentru a evalua dacă același lucru poate fi făcut în siguranță la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani diagnosticate cu cancer de sân cu risc scăzut și în stadiu incipient.”
Anumite intervenții chirurgicale sunt de amploare și necesită o ședere în spital, dar o lumpectomie aproape niciodată.
„Se efectuează ca o procedură ambulatorie la majoritatea pacienților, astfel încât aceștia pleacă acasă în aceeași zi”, spune Dr. O’Shea. „Durerea este destul de ușor de gestionat după aceea și, de obicei, aplicăm un anestezic local, astfel încât zona nu este atât de sensibilă atunci când pacienta se trezește după operație.”
Analgezicele fără prescripție medicală sunt suficiente pentru a-i ajuta pe majoritatea pacienților să gestioneze orice durere de după operație, iar activitatea normală poate fi reluată de obicei în decurs de una sau două săptămâni de la operație.
„Scopul este întotdeauna de a recompune sânul cu un rezultat cosmetic bun, dar dacă acesta pare mai mic sau ridicat după aceea, putem face un lifting la sânul neafectat pentru a se potrivi cu noul aspect”, adaugă Dr. O’Shea.
„Atunci când este efectuată după tratamentul împotriva cancerului, acest tip de operație de ridicare, pentru simetrie, este acoperit de asigurare.”
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…
Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui…
Durerea de umăr, un semn de cancer avansat în cazul unei femei de doar 32…
Sărbătoare importantă azi. Joi, 21 noiembrie 2024, credincioșii ortodocși din România sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului…