Din cuprinsul articolului
Lumina ultravioletă elimină particulele virale SARS-Co-V-2 în mod eficient. Astfel, spațiile publice se pot steriliza, fără costuri prea mari, cu ajutorul aparatelor de aer condiționat. Cât de eficace este această metodă?
Potrivit unor studii efectuate de cercetătorii israelieni, lumina ultravioletă poate elimina noul coronavirus în proporție de 99.9%, susține Daily Mail. Procesul durează numai 30 de secunde, iar implementarea sistemelor de acest tip poate fi relativ simplă.
Se pare că lumina ultravioletă poate distruge în mod eficient coronavirusurile, inclusiv pe cel care provoacă boala Covid-19. Acest studiu este primul care testează eficacitatea procesului.
Hadas Mamane, profesoară în cadrul Uiversității din Tel Aviv, Israel, consideră că aceasta poate fi o metodă de sterilizare simplă, eficientă și ieftină.
„Sistemele de sterilizare cu lumină ultravioletă pot fi instalate în interiorul aparatelor de aer condiționat, spre exemplu, dezinfectând aerul care este absorbit și apoi emis în toată încăperea”, a susținut Hadas Mamane.
Cercetătorii au analizat eficacitatea razelor UV împotriva noului coronavirus, însoțită de avantaje economice.
„Am descoperit că este destul de ușor să distrugi virusul cu ajutorul LED-urilor care emit lumină ultravioletă. Am eliminat virusul utilizând mijloace mai puțin costisitoare, becurile UV care sunt oricând la dispoziție. Acestea consumă mai puțină energie și nu conțin mercur, spre deosebire de becurile clasice”, a completat profesoara din Tel Aviv.
În urma studiilor, specialiștii au constatat că razele de 265 de nanometri (nm) au fost cele mai eficiente în eliminarea virusului. Cu toate acestea, razele LED-urilor UV de 285 nm, mult mai comune, au fost aproape la fel de eficiente.
În mai puțin de 30 de secunde, aceste raze au reușit să distrugă agentul patogen în proporție de 99.9%. După descoperire, cercetătorii speră ca becurile LED cu lumină ultravioletă să fie introduse în sistemele de aerisire și furnizare a apei. Acest lucru poate facilita deschiderea spațiilor publice, precum școli, clădiri de birouri și multe alte instituții care au fost limitate de contextul pandemic actual.