Categories: Stil de viaţă

Lumina albastră emisă de telefon sau calculator te poate orbi în timp. Așa te asiguri că ochii tăi sunt protejați și nu ajungi la degenerescență maculară sau cataractă

LED-urile folosite pentru iluminat, ca și cele utilizate în toate ecranele LCD: smartphones, tablete, laptopuri, monitoare, televizoare, console, jocuri electronice, au o emisie de lumină albastră periculoasă pentru ochi, avertizează specialiștii.

Lumina albastră, factor favorizant al degenerescenței maculare

„Problema este că în prezent, prin introducerea iluminatului cu LED ca și prin utilizarea din ce în ce mai mare a dispozitivelor digitale mobile, suntem tot mai expuși la lumina albastră. Nu este o soluție să recomandăm limitarea timpului petrecut în fața calculatorului, deoarece mulți dintre noi suntem nevoiți, prin prisma job-ului, să îl folosim multe ore pe zi. Ce repercusiuni are această expunere îndelungată?  Apariția afecțiunilor oculare se manifestă prin dureri de cap, oboseală, iritații ale ochilor, vedere încețoșată. În timp, datorită efectelor nocive cumulative, este favorizată îmbătrânirea prematură a retinei și apariția degenerescenței maculare. Din păcate, această boală duce, în cele din urmă, la pierderea vederii”, precizează Larisa Nesterovski, doctor oftalmolog.

Vestea bună este că pentru această problemă există soluție, lentilele protectoare contra luminii albastre. Protecția se realizează printr-un tratament special conceput pentru a filtra lumina albastră emisă de ecranele LCD și iluminatul artificial cu LED-uri. Este vorba despre See Coat Blue UV (SCB UV). „Utilizarea acesteia mărește confortul în timpul utilizării oricărui ecran LCD și protejează ochiul pe termen lung contra efectelor nocive ale luminii albastre asupra retinei”, menționează Ing. Ștefan Pană, reprezentant exclusiv în România pentru Nikon lentile de ochelari.

Pericolul nevăzut al luminii naturale

Este bine cunoscut faptul că lumina naturală conține raze ultraviolete, invizibile, dar extrem de nocive pentru ochi. Razele U.V. (ultra violete) sunt factor favorizant al mai multor boli oculare, dintre care cea mai gravă este cataracta. În prezent, din cauza razelor UV mult mai prezente în atmosferă decât în trecut, cataracta apare cu circa 20 de ani mai devreme decât în urmă cu 40 de ani.

Se recomandă protectia permanenta a ochilor contra razelor UV, cu atât mai mult cu cât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 3,2 milioane de oameni orbesc în fiecare an datorită expunerii prelugite la UV. Atenție, însă! Nu toate lentilele asigură aceeași protecție. În prezent sunt disponibile pe piață lentile care asigură o protectie UV superioară, datorită unor tratamente speciale UV, care măresc protecția totală a ochiului la razele ultra violete, este vorba despre lentilele certificate E-SPF.

Protecție superioară prin calitate superioară

O tendință periculoasă căreia tot mai mulți români îi cad în plasă, fie din comoditate, fie din convingerea unei false economii, este achiziționarea ochelarilor de vedere sau de soare de la tarabe, din spații neautorizate, sau a unor lentile foarte ieftine. O pereche de ochelari de vedere aleasă la întâmplare, fără un consult medical în prealabil, sau foarte ieftin, poate avea consecințe grave în timp asupra ochilor, datorită protecției insuficiente împotriva razelor UV.

Așadar, pentru început trebuie să ne prezentăm la un control oftalmologic unde, se constată starea sănătății ochilor și se stabilesc cu exactitate dioptriile. Cu rețeta eliberată, trebuie să ne prezentăm la un centru de optică avizat. Calitatea lentilelor este foarte importantă.

 

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

27 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

57 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: