PROSPECT
1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
LUMIGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Un ml solutie contine bimatoprost 0,3 mg.
Excipient:
Un ml solutie contine 0,05 mg clorura de benzalconiu.
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICA
Picaturi oftalmice, solutie.
Solutie incolora pana la galben pal.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Reducerea presiunii intraoculare crescute in glaucomul cronic cu unghi deschis si a hipertensiunii oculare la adulti (ca monoterapie sau ca terapie adjuvanta la betablocante
4.2 Doze si mod de administrare
Doza recomandata este de o picatura in ochiul (ochii) afectat(ti) o data pe zi, administrata seara. Nu trebuie utilizata mai mult de o doza pe zi deoarece o administrare mai frecventa poate diminua efectul de reducere a presiunii intraoculare.
Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica , fiecare trebuie administrat separat la un interval de cel putin 5 minute.
Utilizarea la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani):
LUMIGAN nu este recomandat pentru utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, din cauza
lipsei datelor privind la siguranta si eficacitatea.
Utilizarea in insuficienta hepatica si renala:
LUMIGAN nu a fost studiat la pacientii cu insuficienta renala sau insuficienta hepatica moderata pana la severa si ,prin urmare, trebuie sa fie utilizat cu precautie la acesti pacienti. La pacientii cu antecedente de boala hepatica usoara sau valori anormale ale concentratilor serice ale ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza) si/sau bilirubina la momentul initial, bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie nu a avut efecte adverse asupra functiei hepatice de-a lungul a 24 de luni.
4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Inaintea initierii tratamentului, pacientii trebuie informati asupra posibilitatii de crestere a genelor, inchidere la culoare a pielii pleoapelor si pigmentare accentuata a irisului deoarece acestea au fost observate in timpul tratamentului cu LUMIGAN. Unele din aceste modificari pot avea caracter permanent si pot conduce la diferente de aspect intre ochi atunci cand este tratat doar un singur ochi. Modificarea pigmentatiei irisului se produce lent si poate sa nu fie vizibila timp de mai multe luni sau ani. Dupa 12 luni, incidenta a fost de 1,5% si nu a crescut dupa 3 ani de tratament de 3 ani (vezi pct. 4.8). Pigmentarea tesutului periorbital s-a dovedit reversibila la unii pacienti.
LUMIGAN nu a fost studiat la pacientii cu functia respiratorie compromisa si, prin urmare, trebuie utilizat cu precautie la acesti pacienti. In cadrul studiilor clinice, la acei pacienti cu antecedente de afectare a functiei respiratorii, nu s-au observat efecte adverse respiratorii semnificative.
LUMIGAN nu a fost studiat la pacientii cu bloc cardiac mai sever decat cel de gradul unu sau cu insuficienta cardiaca congestiva necontrolata. A fost inregistrat un numar limitat de raportari spontane de bradicardie sau hipotensiune arteriala la utilizarea bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. LUMIGAN trebuie utilizat cu precautie la pacinetii predispusi la un ritm cardiac lent sau tensiune arteriala mica.
LUMIGAN nu a fost studiat la pacientii cu afectiuni oculare inflamatorii, glaucom neovascular, inflamator, cu unghi inchis, glaucom congenital sau glaucom cu unghi ingust.
Edemul macular chistoid a fost raportat mai putin frecvent (≥1/1000 – si <1/100) in urma tratamentului cu bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice. Prin urmare, LUMIGAN trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta factori de risc cunoscuti ca predispun la edem macular (de exemplu, pacienti cu afachie, pacienti cu pseudofachie cu ruptura de capsula posterioara a cristalinului).
S-au semnalat raportari spontane rare de reactivare a infiltrarilor corneei sau ale infectiilor oculare anterioare determinate de bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. LUMIGAN trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu antecedente de infectii oculare virale semnificative (de exemplu, herpes simplex) sau uveita/irita.
Bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie contine conservantul clorura de benzalconiu, care poate fi absorbit de lentilele de contact moi. Iritatia oculara si decolorarea lentilelor de contact moi pot aparea din cauza prezentei clorurii de benzalconiu. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de instilare si pot fi reaplicate la 15 minute dupa administrare.
Despre clorura de benzalconiu, utilizata frecvent cu rol de conservant in medicamentele oftalmice, s-a raportat ca produce keratopatie punctiforma si/sau keratopatie ulceroasa toxica. Deoarece LUMIGAN contine clorura de benzalconiu, este necesara monitorizarea in cazul utilizarii frecvente sau prelungite la pacienti cu xeroftalmie sau in cazul in care corneea este lezata.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.
La om nu se anticipeaza interactiuni, deoarece in urma administrarii oculare a bimatoprost 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, concentratiile sistemice de bimatoprost sunt extrem de mici (mai mici de 0,2 ng/ml). Bimatoprost este biotransformat de diferite enzime pe multiple cai de metabolizare si nu s-au observat efecte asupra enzimelor hepatice implicate in metabolizarea medicamentelor in cadrul studiilor preclinice.
In cadrul studiilor clinice, LUMIGAN a fost utilizat concomitent cu diferite medicamente beta-blocante oftalmice fara dovezi ale unor interactiuni.
Utilizarea concomitenta de LUMIGAN si alte medicamente antiglaucomatoase in afara beta blocantelor topice nu a fost evaluata in timpul tratamentului adjuvant al glaucomului.
4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea bimatoprost la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat
efecte toxice asupra functiei de reproducere la doze mari maternotoxice (vezi pct. 5.3).
LUMIGAN nu trebuie administrat in timpul sarcinii daca nu este absolut necesar.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca bimatoprost este excretat in laptele uman. Studiile efectuate la animale au indicat excretia bimatoprost in laptele matern.. Trebuie luata o decizie privind continuarea/intreruperea alaptarii sau continuarea/intreruperea terapiei cu LUMIGAN, luandu-se in considerare beneficiile alaptarii pentru copil si beneficiile terapiei cu LUMIGAN pentru femeie.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
LUMIGAN are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Similar oricarui tratament ocular, daca dupa instilare apare o incetosare tranzitorie a vederii pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea redevine clara inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice, peste 1800 de pacienti au fost tratati cu LUMIGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. Conform datelor colectate din studiile clinice de faza III, cu LUMIGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, administrat in monoterapie si ca terapie adjuvanta, evenimentele adverse in legatura cu tratamentul raportate cel mai frecvent au fost: cresterea genelor cu pana la 45% in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 7% dupa 2 ani si la 2% dupa 3 ani, hiperemie conjunctivala (in special pana la usoara si considerata a fi de natura neinflamatoare) cu pana la 44% in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 13% dupa 2 ani si 12% dupa 3 ani si prurit ocular cu pana la 14% dintre pacienti in primul an cu incidenta noilor raportari scazand la 3% dupa 2 ani si 0% dupa 3 ani. Mai putin de 9% dintre pacienti au intrerupt tratamentul datorita oricarui eveniment advers in primul an, cu incidenta intreruperilor la alti pacienti situandu-se la 3% atat dupa 2, cat si dupa 3 ani.
Urmatoarele reactii adverse au fost semnalate in timpul studiilor clinice cu LUMIGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie. Majoritatea au fost oculare, usoare spre moderate, si nici una nu a fost grava:
Reactiile adverse sunt prezentate in Tabelul 1 in functie de aparate, sisteme si organe si frecventa: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si <1/10); mai putin frecvente (≥1/1.000 si <1/100); rare (≥1/10.000 si <1/1.000); foarte rare (<1/10.000) si necunoscute (nu pot fi estimate din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii
Aparate, sisteme si organe
Frecventa
Reactie adversa
Tulburari ale sistemului nervos | frecvente | cefalee |
mai putin frecvente | ameteala | |
Tulburari oculare | foarte frecvente | hiperemie conjunctivala, prurit ocular, crestere a genelor |
frecvente | keratita superficiala punctata, eroziunea corneei, arsuri oculare, iritatie oculara, conjunctivita alergica, blefarita, scaderea acuitatii vizuale, astenopatie, edem conjunctival, senzatie de corp strain, uscaciune oculara, durere oculara, fotofobie, lacrimare, scurgeri oculare, tulburari de vedere, pigmentare crescuta a irisului, inchiderea la culoare a genelor. | |
mai putin frecvente | hemoragie retinala, uveita, edem macular cistoid , irita, blefarospasm, retractia genelor | |
necunoscute | enoftalmie | |
Tulburari vasculare | frecvente | hipertensiune |
Tulburari gastrointestinale | putin frecvente | greata |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | frecvente | eritem al pleoapei, prurit al pleoapelor, pigmentarea pielii perioculare |
mai putin frecvente | edem al pleoapelor, hirsutism | |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | mai putin frecvente | astenie |
Investigatii diagnostice | frecvente | valori anormale ale investigatiilor asupra functiei hepatice |
4.9 Supradozaj
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj si este improbabil sa se produca in urma administrarii oculare.
In caz de supradozaj, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si de sustinere. Daca LUMIGAN este ingerat accidental, urmatoarele informatii pot fi utile: in studii durata de doua saptamani,- la sobolan si soarece, la administrarea orala de doze de pana la 100 mg/kg/ si zi nu s-a produs nici un fel de toxicitate. Aceasta doza exprimata ca mg/m2 este de cel putin 70-de ori mai mare decat ingerarea accidentala a unei doze dintr-un flacon de LUMIGAN 0,3 mg/ml picaturi oftalmice, solutie, la un copil de 10 kg.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate oftalmologice, analogi de prostaglandine, codul ATC: S01EE03
Mecanismul de actiune prin care bimatoprost reduce presiunea intraoculara la om consta in cresterea filtrarii umorii apoase prin reteaua trabeculara si cresterea filtrarii uveosclerale. Reducerea presiunii intraoculare incepe la aproximativ 4 ore de la prima administrare si efectul maxim este atins in aproximativ 8 – 12 ore. Durata efectului este mentinuta timp de cel putin 24 de ore.
Bimatoprost este un agent hipotensiv ocular puternic. Este o prostamida sintetica, inrudita structural cu prostaglandina F2α (PGF2α), care nu actioneaza prin intermediului niciunui receptor cunoscut al prostaglandinei. Bimatoprost imita selectiv efectele substantelor biosintetizate nou descoperite numite prostamide. Cu toate acestea, receptorul prostamidei nu a fost inca identificat structural.
In timpul tratamentului de 12 luni in monoterapie cu LUMIGAN 0,3 mg/ml la adulti, comparativ cu timolol, dimineata (08:00) variatia medie a valorii presiunii intraoculare fata de momentul initial s-a situat intre -7,9 si -8,8 mm Hg. In timpul oricarei vizite, valorile diurne medii ale presiunii intraoculare (PIO) masurate de-a lungul perioadei de studiu de 12-luni au diferit cu maxim 1,3 mmHg pe parcursul unei zilei si nu au depasit niciodata 18,0 mmHg.
In cadrul unui studiu clinic cu LUMIGAN 0,3 mg/ml cu durata de 6 luni, comparativ cu latanoprost, s-a observat o reducere superioara din punct de vedere statistic a PIO medii de dimineata (variind intre -7,6 si -8,2 mmHg pentru bimatoprost fata de –6,0 – –7,2 mmHg pentru latanoprost) la toate vizitele din timpul studiului. Hiperemia conjunctivala, cresterea genelor si pruritul ocular au fost semnificativ mai frecvente din punct de vedere statistic cu bimatoprost decat cu latanoprost, insa procentul de pacienti care au intrerupt tratamentul datorita evenimentelor adverse a fost scazut fara nici o diferenta semnificativa din punct de vedere statistic.
In comparatie cu tratamentul exclusiv pe baza de betablocanti, terapia adjuvanta cu betablocant si cu LUMIGAN 0.3 mg/ml a redus presiunea intraoculara medie de dimineata (08:00) cu -6,5 pana la -8,1 mmHg.
Exista o experienta limitata in ceea ce priveste pacientii cu glaucom cu unghi deschis pseudoexfoliativ si pigmentar si cu glaucom cronic cu unghi inchis cu iridotomie prezenta.
Nu s-au observat efecte relevante din punct de vedere clinic asupra ritmului cardiac si tensiunii arteriale in studiile clinice.
5.2 Proprietati farmacocinetice
Bimatoprost penetreaza corneea si sclera umana foarte bine in vitro. In urma administrarii oculare la adulti, expunerea sistemica la bimatoprost este foarte mica fara acumulare in timp. In urma administrarii oculare o data pe zi a unei picaturi de cu LUMIGAN 0,3 mg/ml in ambii ochi timp de doua saptamani, concentratiile sanguine au atins maximul in interval de 10 minute dupa dozare si au scazut sub limita inferioara de detectare (0,025 ng/ml) in decurs de 1,5 ore de la dozare. Valorile medii ale Cmax si ASC 0-24h au fost similare in zilele 7 si 14 la aproximativ 0,08 ng/ml si respectiv 0,09 ng•ora/ml, indicand atingerea unei concentratii constante de bimatoprost in decursul primei saptamani de dozare oculara.
Bimatoprost este distribuit moderat in tesuturile organismului si volumul de distributie sistemic la om la starea de echilibru a fost de 0,67 l/kg. In sangele uman, bimatoprost se afla , in principal, in plasma. Bimatoprost se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 88%.
Bimatoprost este principala forma circulanta sanguina odata ce ajunge in circulatia sistemica in urma administrarii oculare. Apoi, bimatoprost este supus oxidarii, N-dietilarii si glucuronoconjugarii pentru a forma o varietate diversa de metaboliti.
Bimatoprost este eliminat in principal prin excretie renala, pana la 67% din doza administrata intravenos voluntarilor adulti sanatosi a fost excretata in urina, 25% din doza a fost excretata prin fecale. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare, determinat in urma administrarii intravenoase, a fost de aproximativ 45 de minute; clearance-ul total sanguin fiind de 1,5 l/ora si kg.
Caracteristici la pacienti varstnici:
In urma administrarii de doua ori pe zi a LUMIGAN 0,3 mg/ml, valoarea medie a ASC0-24hr de 0,0634 ng•ora/ml bimatoprost la subiectii varstnici (cu varsta de 65 de ani sau mai mult) a fost semnificativ mai mare fata de 0,0218 ng•ora/ml la adultii tineri sanatosi. Cu toate acestea, aceasta concluzie nu este relevanta din punct de vedere clinic, deoarece expunerea sistemica atat pentru varstnici, cat si pentru subiectii tineri a ramas extrem de mica in urma administrarii oculare. Nu s-a produs in timp nicio acumulare de bimatoprost in sange si profilul de siguranta a fost similar la varstnici si la pacientii tineri.
5.3 Date preclinice de siguranta
In studiile non-clinice au fost observate efecte numai la expuneri considerate suficient de mari fata de expunerea maxima la om, fapt ce indica o relevanta mica pentru uzul clinic.
Maimutele carora li s-au administrat concentratii oculare de bimatoprost de ≥ 0,3 mg/ml zilnic timp de 1 an au prezentat o accentuare a pigmentarii irisului si efecte perioculare reversibile asociate dozei caracterizate printr-un sant superior si/sau inferior proeminent si o largire a fantei palpebrale. Pigmentarea accentuata a irisului pare sa fie determinata de stimularea crescuta a productiei de melanina in melanocite si nu de o crestere a numarului de melanocite. Nu s-au observat modificari functionale sau microscopice asociate efectelor perioculare, iar mecanismul de actiune pentru modificarile perioculare este necunoscut.
Bimatoprost nu s-a dovedit a fi mutagen sau carcinogen intr-o serie de studii in vitro si in vivo.
Bimatoprost nu a afectat fertilitatea la sobolani pana la doze de 0,6 mg/kg si zi (cel putin de 103-ori mai mari decat expunerea anticipata la om). In studiile privind dezvoltarea embrionara/fetala, s-au observat avorturi, dar nu si efecte asupra dezvoltarii la soareci si sobolani la doze care au fost de minim 860-de ori sau, respectiv, de 1700-ori mai mari decat doza la om. Aceste doze au condus la expuneri sistemice de minim 33- sau, respectiv, 97-de ori mai mari decat expunerea anticipata la om. In studiile peri/postnatale la sobolani, toxicitatea materna a determinat o reducerea a duratei de gestatie, deces fetal si greutate scazuta a puilor la ≥0,3 mg/kg si zi (de minim 41-de ori mai mare decat expunerea anticipata la om). Functiile neurocomportamentale ale puilor nu au fost afectate.
6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Clorura de benzalconiu
Clorura de sodiu
Fosfat de sodiu dibazic heptahidrat.
Acid citric monohidrat
Acid clorhidric sau hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) Apa purificata
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani.
4 saptamani de la prima deschidere a flaconului.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Flacoane din polietilena de joasa densitate, de culoare alb opac, si capac cu filet, din polistiren. Fiecare flacon are un volum de umplere de 3 ml.
Sunt disponibile urmatoarele marimi de ambalaj: cutii care contin 1 sau 3 flacoane a cate 3 ml solutie. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.
7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Allergan Pharmaceuticals Ireland
Castlebar Road
Westport
Co. Mayo
Irlanda
8. NUMARUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
EU/1/02/205/001-002
9. DATA PRIMEI AUTORIZARI SAU A REINNOIRII AUTORIZATIEI
8 martie 2002 / 20 Februarie 2007
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…
Horoscop 16 noiembrie. Se anunță o cu putere transformatoare, care îi obligă pe nativi să…
Ce înseamnă dacă visezi că zbori. Visele în care zbori sunt destul de comune și…
Zodie cu o super putere. Unii oameni par să aibă un talent special pentru a…