Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății s-a arătat „foarte îngrijorată” de răspândirea unei forme severe de mpox care a ucis aproape 600 de persoane, în principal copii, în Republica Democrată Congo în decursul acestui an, a declarat un înalt oficial.
Țara a raportat peste 13.000 de cazuri în 2023, de peste două ori mai multe decât în timpul ultimului vârf din 2020, boala aparând în aproape fiecare provincie.OMS colaborează cu autorităţile congoleze pentru a organiza o reacţie sanitară şi pentru a evalua riscurile, relatează Reuters.
Joi, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a emis o alertă cu privire la apariţia unui focar periculos de mpox de cladă (grup) I.
„Acea variantă a virusului este cunoscută ca fiind mai virulentă. Dacă se adaptează mai bine la transmiterea de la om la om, atunci prezintă un risc”, a declarat Rosamund Lewis, coordonatoarea OMS pentru combaterea mpox, într-o discuţie telefonică purtată de la Kinshasa cu jurnaliştii agenţiei Reuters.
Mpox (variola maimuțelor) este o boală infecțioasă cauzată de virusul variolei maimuțelor. Poate provoca o erupție dureroasă, ganglioni limfatici măriți și febră
Mpox este o infecţie virală care se răspândeşte prin contact apropiat, cauzând simptome asemănătoare gripei şi leziuni cutanate pline cu puroi. Cele mai multe dintre cazuri sunt uşoare, dar boala poate fi uneori mortală.
Anul trecut, o formă mai puţin severă, de cladă II, a început să se răspândească pe plan global, în mare parte prin contact intim între bărbaţi care au un raport intim cu alţi bărbaţi, iar OMS a declarat epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică.
„Noile dovezi care arată că virusul de cladă I poate să se răspândească şi prin contact sexual sunt îngrijorătoare”, a declarat Rosamund Lewis. ”De asemenea, mpox se poate transmite la oameni de la animale infectate sau între membrii familiilor în cadrul gospodăriilor”, a adăugat ea.
„Avem foarte puţine informaţii despre cine moare din cauza mpox în R.D. Congo, cu excepţia datelor despre vârstă”, a spus Rosamund Lewis, adăugând că OMS are nevoie de mai multe date.
OMS este îngrijorată şi de o epidemie de mpox apărută în rândul lucrătorilor sexuali din South Kivu, din cauza vulnerabilităţii acestei populaţii şi a riscului de răspândire a infecţiei în ţările vecine, a declarat ea.
Agenţia colaborează cu Guvernul congolez pentru a rezolva obstacolele de reglementare pentru a permite ţării africane să achiziţioneze sau să accepte donaţii de vaccinuri împotriva mpox, care sunt disponibile în prezent în R.D. Congo doar în cadrul unor studii clinice aflate în curs de desfăşurare. Există, de asemenea, un studiu în curs de desfăşurare privind un tratament antiviral pentru mpox.
R.D. Congo nu a solicitat niciun tratament, a precizat Rosamund Lewis. Obţinerea vaccinului este mai complexă parte, a adăugat ea, deoarece doar o singură regiune a OMS are un acord de furnizare în vigoare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…