Din cuprinsul articolului
Lucru pe care NU îl știai despre creier. Apariția bolilor neurologice, cum ar fi demența, a crescut semnificativ în comparație cu deceniile precedente. Creierul nostru este afectat semnificativ de stilul nostru de viață și merită să fie protejat.
Din nefericire, în 2021, procentul persoanelor care sufereau de o afecțiune neurologică a ajuns la 43% din populația lumii.
Creierul nostru poate fi afectat de mulți factori, care cresc riscul apariției unor astfel de boli, dar conform unui nou studiu realizat de cercetătorii din Oxford, trei factori din stilul nostru de viață îmbătrânesc mai repede și duc la o scădere a capacității cognitive.
La acest studiu au participat 40.000 de persoane cu vârsta peste 45 de ani.
Cercetătorii au studiat stilul de viață și factorii genetici ai participanților și modul în care acești doi afectează anumite zone ale creierului, care sunt deosebit de vulnerabile la efectele îmbătrânirii și ale bolii Alzheimer.
Studiul raportează că trei factori specifici par să ducă la o îmbătrânire mai rapidă a creierului:
- Diabet: cercetările anterioare arată că a avea diabet de tip 2 poate crește riscul de demență cu 60%.
- Poluarea aerului: noi date științifice arată că expunerea la poluare în timp crește riscul de demență.
- Consumul de alcool: Consumul de alcool, în special consumul excesiv de alcool, are efecte nocive asupra creierului. Un studiu din 2023 publicat în jurnalul JAMA Open Network și care a implicat mai mult de 3 milioane de oameni din Coreea a constatat că alcoolul a crescut riscul de demență cu 8%. În schimb, limitarea consumului de alcool a fost asociată cu un risc mai mic.
Obiceiuri simple pe care le puteți adopta începând de astăzi pentru a „proteja” funcția creierului
- Consumul de fibre: Fibrele sunt un tip de carbohidrat care poate ajuta la stabilizarea si scaderea nivelului de zahar din sânge. Persoanele care consumă suficiente fibre sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2.
- Reducerea consumului de alcool: Se știe că consumul excesiv de alcool nu este doar rău pentru creier, ci și pentru sănătatea noastră generală.
- Alegeți alimentele potrivite: alimentele specifice par să favorizeze funcția creierului. Acestea includ pește gras, ciocolată neagră, nuci și broccoli.