Din cuprinsul articolului
Buna funcţionare a organelor corpului uman are nevoie de o serie de vitamine și mineralele, care pot remedia o serie de disfuncţii apărute în special în condiţii de stres.
Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că un consum necontrolat al unor vitamine poate duce la efecte adverse serioase. Astfel, unul dintre aceste micronutrienți esențiali, vitamina D, poate afecta grav rinichii atunci când este consumată în cantități excesive.
Cum acţionează vitamina D?
Vitamina D este implicată în reglarea calciului și a fosforului din organism, ceea ce duce la îmbunătățirea proceselor metabolice și la buna funcționare a sistemului nervos.
În prezent, lipsa acestei vitamine este o problemă globală de sănătate. Acest lucru se datorează faptului că principala cantitate de colecalciferol este sintetizată în piele sub influența radiațiilor ultraviolete. Dar sinteza sa este redusă la persoanele în vârstă, la persoanele cu pielea închisă la culoare și la cei care nu au posibilitatea de a petrece suficient timp la soare.
Tipurile de vitamine și rolurile lor în organism
Vitaminele sunt substanțe organice vitale pentru procesele metabolice ale corpului uman, având roluri importante în menținerea sănătății generale, în creșterea celulară și în funcționarea normală a organelor. Ele pot fi clasificate în două mari categorii:
- Vitaminele liposolubile (A, D, E și K): Aceste vitamine sunt solubile în grăsimi și se depozitează în ficat, țesutul adipos și mușchi. Prin urmare, nu este necesară o administrare zilnică, deoarece organismul le poate stoca pentru perioade mai lungi de timp.
- Vitaminele solubile în apă (C și complexul de vitamine B): Aceste vitamine se dizolvă în apă și nu sunt stocate în organism (cu excepția vitaminei B12, care poate fi stocată în ficat pentru ani de zile). Ele trebuie consumate zilnic, pentru a evita deficiențele.
Ce efecte au principalele vitamine
- Vitamina A: Este importantă pentru sănătatea ochilor, pentru sistemul imunitar și pentru menținerea integrității pielii și a țesuturilor.
- Vitamina D: Joacă un rol esențial în absorbția calciului și fosforului, contribuind la sănătatea oaselor și a dinților, prevenind afecțiuni precum osteoporoza.
- Vitamina E: Este un antioxidant puternic care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și previne deteriorarea acestora, având un efect anti-îmbătrânire.
- Vitamina K: Este esențială pentru coagularea sângelui și pentru menținerea sănătății oaselor.
- Vitamina C: Sprijină sistemul imunitar, accelerează vindecarea rănilor și contribuie la producerea de colagen, menținând sănătatea pielii și a țesuturilor conjunctive.
- Complexul de Vitamine B: Acesta include mai multe vitamine, cum ar fi B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12, care sunt implicate în metabolismul energetic, sinteza ADN-ului și funcționarea optimă a sistemului nervos.
Citeşte continuarea AICI.