Din cuprinsul articolului
Ion Iliescu, fostul președinte al României, și Petre Roman, fostul prim-ministru, au fost inculpați miercuri de Parchetul General pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii susțin că cei doi au constituit „un grup criminal de tip sistemic” și au avut un rol activ în organizarea și desfășurarea acțiunilor care au dus la represiunea violentă a protestelor din acea perioadă.
În perioada respectivă, Ion Iliescu se afla la conducerea României ca președinte și președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, iar Petre Roman era prim-ministru al Guvernului provizoriu. Evenimentele din timpul Mineriadei au fost marcate de violențe și represiuni asupra manifestanților care se opuneau guvernului, iar acest dosar a fost reluat de procurori pentru a investiga responsabilitățile legale ale celor implicați în aceste acțiuni.
Acesta este un pas important în investigarea unor evenimente controversate din istoria post-revoluționară a României, iar inculparea fostelor personalități politice reprezintă un moment semnificativ în procesul de răspundere juridică pentru abuzurile comise în acea perioadă.
„Au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală”
Procurorii descriu faptele pentru care sunt puși sub urmărire penală Iliescu și Roman:
- „În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.
- Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.
- În acest context, Iliescu Ion, Roman Petre şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”.
Procurorii vorbesc și despre constituirea unui „grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă”:
- Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.
- În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate.
Dosarul Mineriadei, trimis în judecată în 2017, anulat de instanță și reluat de la zero de procurori
Procurorii trebuie să refacă ancheta, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.