Secretul celor mai longevivi oameni a fost dezvăluit. Ei sunt sănătoși și au cea mai mare speranță de viață de pe Terra.
Este vorba de locuitorii insulei nipone Okinawa din Marea Chinei de Est, ceea ce a dus la efectuarea numeroaselor studii în această zonă pentru a descifra tainele acestor locuitori, potrivit BBC.com.
Majoritatea moare după 100 de ani, iar speranța de viață este cu 40% mai mare decât în oricare alt loc din Japonia, cunoscut fiind deja faptul că japonezii sunt printre cei mai longevivi și sănătoși oameni din lume.
Cum trăiesc acești oameni? Ei bine, în comunitate, uniți. Nu fumează și au o viață activă, ocupându-se intens de pescuit și agricultură. Sunt foarte sociali și se pare că o implicare activă în viața comunității joacă un rol decisiv în longevitatea ridicată a locuitorilor insulei Okinawa. Un alt studiu spune că singurătatea este la fel de dăunătoare precum fumatul a 15 țigări pe zi.
Cercetările efectuate pe centenarii din Okinawa au evidenţiat faptul că două treimi s-au descurcat independent până la vârsta de 97 de ani, iar aceştia nu suferă de boli cardiovasculare sau de cancer, diabet sau demenţă.
Secretul longevităţii locuitorilor din Okinawa îl constituie gena bună şi stilul sănătos de viaţă. De asemenea, oamenii de ştiinţă au atras atenţia că alimentaţia acestor oameni are o proporţie ridicată de carbohidraţi faţă de proteine întrucât cartoful dulce este cel mai important aliment de pe insulă.
Starea lor genetică foarte bună include o predispoziţie scăzută către bolile de inimă şi Alzheimer, care ar putea să aibă protecţia genei FOXO3, utilă în reglarea metabolismului și a creșterii celulare, mai spun savanții care s-au ocupat de studii.
Locuitorii insulei nipone Okinawa au alimentaţia bogată în carbohidraţi, ceea ce ar putea să fie cheia unei vieţi sănătoase şi implicit al unei longevităţi sporite, dacă luăm în calcul studiile efectuate pe oameni şi animale, din ultimii ani. Ele relevă că o dietă bogată în carbohidraţi ne protejează de diferite boli odată cu vârsta, inclusiv cancerul, Alzheimer şi bolile cardiovasculare.
„Este exact opusul dietelor actuale care susțin o alimentaţie bogată în proteine și carbohidrați scăzute”, subliniază Samantha Solon-Biet, care studiază relaţia dintre nutriție și îmbătrânire la Universitatea din Sydney. În ciuda popularității dietelor Atkins și Paleo, nu se poate spune ştiinţific că un conţinut ridicat de proteine în alimentaţie ar putea genera beneficii organismului pe termen lung.
Spre deosebire de restul Asiei, cartoful dulce şi nu orezul este alimentul de bază al acestora. De asemenea, aceştia consumă din abundenţă foarte multe legume verzi, galbene şi diferite preparate pe bază de soia, iar carnea de porc, pasăre sau peşte este consumată cu măsură.
Așadar avem dieta săracă în proteine și bogată în carbohidrați, avem socializare adevărată, nu online, avem zâmbete, sport, aer curat. Adică ceva în genul traiului pe care nu demult îl aveau și bunicii noștri. Pot fi acestea indicii ale sănătății și longevității, dar mai este nevoie și de alte studii pentru a descifra secretul longevităţii centanarilor din insula niponă Okinawa.