Sari la conținut

Locul de muncă te poate lăsa fără moștenitori. Cum e afectată fertilitatea bărbaților de joburile în medii toxice

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Domnii care plănuiesc să devină tătici ar putea întâmpina obstacole în acest sens dacă lucrează în anumite domenii considerate cu risc pentru fertilitatea masculină.

Vestea bună, însă, este că materialul genetic al bărbatului, spre deosebire de cel al femeilor, poate fi ajutat să revină în parametri prin diverse schimbări în stilul de viață.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate, detaliază care sunt profesiile în care riscul de infertilitate masculină este mai crescut, dar și soluțiile prin care pot fi îmbunătățiți spermatozoizii pentru a crește șansa de obținere a sarcinii pe cale naturală.

Joburi care pot avea efect negativ asupra fertilității masculine

Anumite profesii în care activează bărbații pot avea drept consecință o scădere a cantității, calității și „vitezei” spermatozoizilor. Acest lucru nu numai că întârzie apariția sarcinii, dar uneori poate fi nevoie chiar de tehnici de reproducere umană asistată pentru a obține copilul dorit.

Spre exemplu, tipografii, pictorii sau cei care au un loc de muncă în industria maselor plastice sunt expuși constant pesticidelor și solvenților, substanțe care pot avea efecte similare estrogenului și care pot avea un impact negativ asupra materialului seminal.

De asemenea, bărbații care lucrează într-un mediu unde sunt expuși acțiunii metalelor grele, cum ar fi plumbul, cadmiul, mercurul sau manganul, pot constata, în urma unei spermograme, că numărul de spermatozoizi este mult mai mic decât valoarea optimă, lucru care îngreunează obținerea unei sarcini.

Și sudorii, brutarii, muncitorii pe șantier sau alergătorii de performanță pot avea probleme cu fertilitatea, din cauza temperaturilor crescute la care sunt expuse testiculele, ceea ce afectează atât calitatea cât și cantitatea de spermatozoizi.

Nu mai puțin feriți de pericole sunt cei care au un job de birou sau șoferii, profesii care presupun statul îndelungat în șezut și, din nou, o temperatură mult prea crescută la nivelul testiculelor.

Cum poate fi îmbunătățită fertilitatea bărbaților

Nu oricine își poate schimba locul de muncă pentru a crește șansele de a avea un copil, însă există anumite măsuri care, dacă sunt respectate, pot îmbunătăți semnificativ fertilitatea masculină într-un timp relativ scurt.

Spermatozoizii sunt „reînnoiți” o dată la aproximativ 3 luni, așa că orice schimbare în bine faceți, fiți siguri că efortul va fi vizibil la următoarea spermogramă efectuată.

Una dintre cele mai importante măsuri pentru îmbunătățirea fertilității bărbaților este purtarea de lenjerie intimă lejeră, care permite pielii să respire și, mai ales, asigură o temperatură optimă în zona testiculelor.

Apoi, este foarte important să încercați, pe cât posibil, să nu stați așezați la birou sau la volan o lungă perioadă fără să faceți deloc mișcare.

Faceți o pauză la fiecare 60 de minute și aerisiți-vă zona intimă printr-o plimbare scurtă sau câteva exerciții ușoare.

Atenție și la expunerea la soare! Chiar dacă vremea bună de la mare vă îmbie să stați la soare cât e ziua de lungă, expunerea la razele puternice în intervalul 11-16 nu este cea mai bună idee, mai ales dacă plănuiți să deveniți tătici.

Nu în ultimul rând, renunțați la vicii precum alcoolul, tutunul sau, de ce nu, sportul în exces, pentru că au un impact negativ semnificativ asupra fertilității, dovedit prin numeroase studii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel